miercuri, 2 aprilie 2014

LUCRURI INEXTRICABILE

de Mihai G. Tănase    

                                


                                              De ani buni avem canale de televiziune de tot felul: publice, comerciale, muzicale etc. Din când în când, dar cam des, pentru ca exista material ce apare ca oportun și în mod natural, unele televiziuni (și nu puține) au o predilecție în a comenta cutremurele ce se întâmplă în România. Nimic rău în aceasta. Problemele încep să apară în momentul în care fiecare începe sa-și dea cu părerea cum vede el cu mintea sa fenomenele seismice: un amalgam de noţiuni științifice și "teorii" populare, sfaturi și îndemnuri cum este mai bine sa ne ferim de urmările cutremurelor sau cum să facem să le prevestim într-un interval cât mai favorabil, toate îmbrăcate într-o haină cât se poate de științifica. Și ca tabloul să fie complet se mai inserează și câte o convorbire cu un specialist în seismologie, ca și cum acesta ar aplica o stampila de conformitate la finalul relatării. Ce să credem după astfel de știri ? La fel ca difuzorii lor, o anxietate mai mult sau mai puțin pertinentă, generatoare de întrebări fără răspuns și o să vedem noi ce se mai întâmplă...deocamdată slavă Domnului că putea să fie și mai rău.

                                           A lansa în spațiul public asemenea știri care nu fac altceva decât să creeze panică sau o teamă nejustificată consider că este o atitudine neavenită, și mult mai bine ar fi fost să nu se difuzeze nimic.

                                            De la început se pleacă cu elemente confuze și anume: se încurcă evaluarea seismelor menționându-se scările de apreciere; de parcă toată lumea ar fi obligată sa cunoască acest domeniu; se amestecă seismologia cu ingineria seismica chiar acolo unde nu trebuie; se fac afirmații fără acoperire cât de cât științifică; se fac comparații aiurea cu alte tări etc.

                                            Toate acestea au o singură ținta: construcțiile de toate categoriile, dar în special cele care adăpostesc oameni; fie că nu se iau măsuri de sporirea(?) rezistenței lor la cutremure, fie că nu se face ceva, în acest sens, la cele care au suportat șocuri seismice importante.

                                                     În loc de știri, care nu-și găsesc locul, mai bine ar fi, ca periodic, dar constant, să se treacă la formarea unei educații minimale a populației cu privire la înțelegerea și comportarea sa în eventualitatea producerii unor cutremure. Televiziunile care vor avea astfel de preocupări vor avea cu certitudine un rating mult mai mare, decât în situația expusa mai sus. Până atunci, toate aceste lucruri pentru mine rămân inextricabile !

   


   ---------------------    mihaibrebu@hotmail.com
             
           
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu