joi, 25 februarie 2016

ACARUL PĂUN

de Mihai G. Tănase 





                                                Deschid televizorul pentru câteva momente: nimeresc la știrile de la ora 18. Tocmai se transmitea un reportaj de la un liceu din țară. O știre senzațională: cum au reușit cadrele didactice să reducă numărul absențelor elevilor de la cursuri.

                                                         Era vorba despre Liceul de Căi Ferate din Iași, din componența Grupului de Transporturi Căi Ferate. Ce s-au gândit domnii profesori ? Hai să-i stimulăm pe elevi material și să-i determinăm să vină la cursuri. Și au făcut un concurs cu premii, pe parcursul unui an de studiu: calculatoare PC, tablete (electronice nu farmaceutice) și niște pizza (probabil locurile unu, doi și trei).

                                                       Bucurie mare, fiecare dintre premianți se lăuda cum l-a stimulat concursul pe el, ca numărul de absențe să fie redus la minimum. Deci, el venea la cursuri nu de dragul orelor și al materiilor, ci pentru divertisment și pentru mâncare. Pe de o parte îi prinde bine ceva consistent acum, iar pe de altă parte când va fi de serviciu în gară cu ciocanul într-o mână, ciocănind roțile vagoanelor de tren, să știe cum să țină în cealaltă mână bucata de pizza: sunetul nu contează și nici nu-l interesează... Cei care vor lucra, după liceu, la construcția de căi ferate vor știi să organizeze munca pe calculator, că acum totul se face pe calculator și dacă n-ai cunoștințe de IT ce te faci ?

                                                             Mă așteptam să facă un concurs cu elevii stimulându-i să învețe cât mai bine și în funcție de notele obținute să fie și premiile. Dar de ce să-și bată capul cu „astfel de prostii” ? Șinele de cale ferată oricum respectă postulatul lui Euclid și nimeni nu le poate face altfel, după cum nu se știe nici de ce se bate cu ciocanul în roțile vagoanelor, iar acari Păun nu mai sunt: macazele toate sunt automatizate (dirijate de către calculatoare). S-ar putea, totuși, să mai apară vreunul... din cei care au câștigat premiul la liceul de căi ferate.

                                                             Totuși, trebuie să iau în calcul și varianta că în viitor vom avea trenuri fără roți, pe pernă de aer, iar elevii de azi de la căile ferate vor rămâne fară obiectul muncii. Să vezi atunci ce concursuri de stimularea conștiinței se vor mai inventa la căile ferate !





------------------------   mihaibrebu@hotmail.com