vineri, 25 iulie 2014

EGALITATEA SEXELOR

de Mihai G. Tănase 






                                     Prin anul trei de studii aveam un curs ce se întindea de-a lungul a două semestre: în primul semestru se studia Hidraulica, iar în semestrul al doilea Alimentări cu apă și canalizări. Profesorul un om deosebit ca pregătire și ținută, era „cum se spune azi Profesor asociat”, de la care am avut de învățat numai lucruri de laudă. Cine auzea de canalizări, parcă, îi venea cam rău, niște „mizerii” la propriu; numai în momentul când ne-am lovit de ele am realizat cât de importante sunt. Cineva în tot ansamblul vieții cotidiene trebuia să se ocupe și de acestea, fiind o problemă sine qua non. Ce ne spune Profesorul ? Să știți că, gradul de civilizație al unei țări se măsoară în numărul de kilograme de săpun consumat pe locuitor într-un an și cum eram la ora de curs, nu se putea pune întrebări (numai la seminar). Ce era de fapt cu săpunul ? Acesta în combinație cu apa se depune pe pereții conductelor de canalizare și le micșorează secțiunea; deci, nu poate să se mai scurgă cantitatea de apă uzată scontată și rezultatul este simplu și imediat: refularea apei uzată în apartamentele situate la parterul blocului de locuințe sau al unei clădiri.

                                      Depunerile de săpun nu sunt singurele motive de reducerea secțiunilor de trecere, motivul mai important era cel al resturilor de vată ce se agață de suprafața aspră interioară a conductei în cauză. Despre acest lucru nu ne-a spus nimic (nu că îi era străin, era ceva mai delicat de spus, în amfiteatru mai aveam și câteva colege). Așa că, gradul de civilizație a rămas numai la săpun !
        
                                       De atunci și până azi s-au făcut pași importanți cu civilizația, în ceea ce privește produsele: a crescut mult cantitatea de săpun și s-a renunțat la vată. S-a înlocuit vata cu tot felul de absorbante igienice, care mai de care mai sofisticate și problema refulării apelor uzate s-a cam rezolvat. 
                                  Cum începe o pauză de publicitate la televizor ce reclamă apare ? Folosiți absorbantele igienice cutare și cutare etc. Nu se spune niciodată: femei folosiți etc. etc., să nu pună copiii întrebări stânjenitoare pentru părinți. Cum ar spune un prieten, „dau în draci” reclama cu pricina. Pentru mine, acum, nu mai sunt de actualitate problemele pe care mi le spunea profesorul de Hidraulică la curs, adică cele tehnice, ci sunt de natură economică.
                                   În farmacii, în marile magazine comerciale și cam peste tot unde se face comerț se vând absorbante igienice. Dacă se vând, înseamnă că sunt pe bani ! De ce aceste produse pentru femei nu sunt gratuite sau măcar la un preț simbolic ? Nu femeia și-a dorit singură acest fenomen fiziologic. El a fost stabilit de către Creator, ca un lucru firesc în dezvoltarea omului. Nu este logic să dai bani pe absorbante, parcă seamănă a discriminare ! 
                                    Mai este puțin și începe campania electorală pentru prezidențiale. Le propun candidaților să ia în considerare această problemă. Nu se dorește egalitatea între sexe ?


------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com