miercuri, 4 mai 2016

DEZAMBIGUIZARE









                                                                            de Mihai G. Tănase 
                                                



                                                            De astăzi (după cum se observă) am schimbat imaginea blogului personal. Aceasta nu am făcut-o dintr-un moft anume și am ținut să dau unele explicații privitor la noua imagine.

                                                           În martie 2013, când am postat primul articol, a trebuit să găsesc un titlu adecvat. Acest titlu trebuia să reflecte toată viziunea mea asupra trecutului, prezentului și viitorului. Ori, unde puteam să găsesc acest acest titlu, decât în domeniul Eshatologiei: unde nu există noțiunea de timp. Timpul (pe lângă caracteristica sa de categorie filozofică) este legat intrinsec de mișcarea Pământului și când facem referire la altceva din univers, ne raportăm la acesta.

                                                                   Mai târziu, prin toamna lui 2014 a apărut o emisiune la TVR2: Ieri, azi, mâine. Față de aceasta titlul meu diferă numai cu un și. Nu prea ar fi mare confuzie, având în vedere că este vorba despre amintiri pentru viitor (cum spune cineva pe net la prezentarea noii emisiuni). Nici nu m-a surprins prea tare chestiunea cu amintirile și viitorul, deoarece mi-am adus aminte că, prin 2000 la PROtv era o emisiune cu Silviu Brucan: Profeții despre trecut. Eu cum nu am o pregătire apropiată de cei de la televiziuni, nu mă interesează prea mult antinomiile lor. 

                                                                   Să zicem că, asta ar fi despre titlu. Despre imagine: cea mai potrivită nu este alta decât aceea care face trecerea din timpul nostru spre cel eshatologic: mănăstirea. Și pe care mănăstire să o aleg ?  Pe aceea a locului natal !





------------------------------  mihaibrebu@hotmail.com