miercuri, 6 ianuarie 2016

EXTREME

de Mihai G. Tănase 
                                



               

                                                            Am fost mereu tentat să abordez teme religioase. Deoarece consider că, nu am o pregătire pertinentă în domeniu, am evitat să o fac. Însă, cum te împiedici zilnic de cele materiale, iar acestea sunt determinate de cele spirituale, nu pot sa nu constat că, deoparte si de alta se aluneca "lin" spre extremism. In spațiul religios acesta este definit de un singur termen: habotnic.
                          
                                                       Tot ce scriu in acest articol se bazează pe ceea ce înteleg eu din Sfânta Scriptură (1 Corinteni.6) și pe zicala românească: Tot ce este mult, strică ! Și ca să nu fie nicio interpretare, de la început, precizez că sunt de confesiune  creștin-ortodoxă.
Acestea fiind spuse, voi trece direct la subiect (deformație profesională ?!).
                                                 
                                                           Zilele trecute am citit prospectul unui medicament, care mi-a fost recomandat de către farmacist. Am vrut sa cunosc detalii. Hai pe net ! Ce să vezi ? Medicamentul în cauză este unul homeopatic. Din întâmplare, am intrat pe site-ul intitulat: Prietenii Sfântului Munte Athos. Acolo, un părinte călugăr face o intreagă pledoarie contra homeopatiei, cum că aceasta s-ar situa la limita dintre magie si ortodoxie. Nu am idee, dacă părintele a avut ceva cunoștințe înainte de a deveni călugăr sau este călugăr din copilărie. Cu toată smerenia, nu pot să fiu de acord cu aserțiunile făcute de către dânsul. Sunt argumente pe care le consider inacceptabile. Faptul că, "leacurile" provin din Orient, de la popoare neortodoxe nu mă poate convinge că, homeopatia este neștiințifică și este ceva dăunător credinței noastre. 
                                                      Toate sunt lăsate de la Dumnezeu, prin cei aleși de El !

                                                    Acum câțiva ani, am citit o carte scrisă cu binecuvântarea actualului Patriarh al BOR: Credința ortodoxă. Se adresa publicului larg și se făcea îndemnul de a merge la medic, când ai trupul bolnav (nu spunea că, medicul trebuie să fie de o anumită naționalitate sau ortodox), pentru ca trupul, care este templul sufletului, sa fie sănătos. Dumnezeu ne-a dat viață, nu moarte !

                                                          Concluziile pe care le trage călugărul din sf. munte Athos (care sunt de dimensiunile unui alt articol) cu privire la inducerea spre rătăcire a credinciosului de la dreapta credință, prin apelarea la practicile homeopatiei, ar fi binevenite.

                                                      Nu-mi amintesc unde am citit, dar Biserica ortodoxă admite tot ceea ce este firesc, iar restul nu.

                                                              Dumnezeu este mare și pe toate le vede !






-----------------------------   mihaibrebu@hotmail.com