vineri, 4 martie 2016

4 MARTIE

de Mihai G. Tănase 
                                                                                          


                                                                                              Moto
                                                                                    Proverbele lui Solomon
                                                                                             Cap. 26. 5


                                                                  N-am de lucru și deschid televizorul, mai de dimineață, tocmai când la un post TV se reamintea telespectatorilor că, azi 4 martie (mai pe seară...) se împlinesc 39 de ani de la nenorocirea care a venit peste România și ce prăpăd a fost: mii de morți și peste 11.000 de răniți, plus clădirile dărâmate în București. „Gargară” ieftină și enervantă. Am închis jucăria. Pe la amiază, iar fac greșeala și deschid aparatul, de data aceasta pe un canal care zice că, transmite pentru segmentul tânăr de populație, căruia îi face educație într-un mod penibil. (Ce să învețe tinerii de la ei ? Niște lucruri mai mult imorale!) La acest post am aflat niște lucruri năucitoare, tot relativ la cutremure și la cutremurul din 4 martie 1977.

                                                          Un cetățean (probabil un „specialist” în seismologie) a făcut câteva aserțiuni privind legătura tot mai puternică ce se dezvoltă între schimbările climatice („actuale”) și producerea seismelor. Vezi Doamne, am făcut ce am făcut și am schimbat clima. Această schimbare de climă are o influență determinantă asupra producerii cutremurelor de mare intensitate (pe scara Richter). In partea stângă a ecranului, într-o fereastră, au tot rulat imagini cu două seismografe. Treabă serioasă dom'le ! Nu trec câteva secunde și apare „o tanti” de la INMH (în locul cetățeanului pe ecran) și a început să debiteze niște aiureli despre climă, schimbarea acesteia și influența sa asupra cutremurelor. De când Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie se ocupă și de seisme ? Ceva formidabil ! Trebuie să recunosc că, am rămas în urmă rău. Cine a urmărit știrea vreo câteva nopți nu mai are somn. Doamne, doamne mare ești !

                                                     S-a trecut și la partea a doua în legătură cu seismul din 4 martie, lucruri aflate abia acum: Cum a fost găsit cadavrul actorului Toma Caragiu. (De fapt, i s-a găsit numai capul, dar producătorul habar nu are.) Cine l-a găsit ? Pe acest subiect a fost o dispută în trei: doi bărbați și o femeie. Fiecare și-a arogat fapta. Ce mizerie televizată ! Ce importanță mai avea acum cine l-a descoperit pe bietul actor sub dărâmături. Mai bine s-ar fi dus toți trei la o biserică(ori la mormânt) să-i aprindă o lumânare.

                                                           Nu am veleități de mare cunoscător într-ale seismelor, dar prin câteva sute de articole citite(elaboratele de către institute cu prestigiu în lume, privind ingineria seismică) nu am găsit nicăieri influența schimbării climei asupra seismelor. Aceasta mă determină să spun că, tot ce am auzit azi pe la televizor relativ la climă și cutremure sunt niște inepții.






-----------------------   mihaibrebu@hotmail.com