sâmbătă, 21 aprilie 2018

VORBE DE CLACĂ

de Mihai G. Tănase







                                                       Aseară, pe un canal tv, în cadrul unei emisiuni cvasicotidiană, prind un subiect demn de reținut: iminența producerii unui cutremur de magnitudine 8, pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, de adâncime foarte mare. Acest presupus seism se va întinde de la Moscova la Cairo și transversal, de la Paris până la Urali. (Ce predicție, tată ! Stă mâțul în coadă.)

                                                           După câteva minute, în capul meu au început informațiile să se îngrămădească și să mă enervez în același timp. Mi-am adus aminte, din nou, de profesorul de latină din liceu care ne spunea tot felul de dictoane; dictoane care se potrivesc ca mănușa la cele ce se discutau. Unul era: după ce omul trece de 60 de ani, dă în mintea copiilor (parcă Seneca l-a zis). Eu credeam că se îmbolnăvește, nu că gândește ca un copil.  Al doilea era mai mult un proverb, de al nostru, popular: Când un prost aruncă o piatră în apă, nici zece deștepți nu pot să o scoată, darămite patru !

                                                               La talk-show participa, evident, moderatorul (care, după câte știu eu, are la bază studii militare) și trei invitați: un ziarist, un avocat și un analist politic (cel mai tânăr).  De la prima vedere poți să constați că, nimeni nu avea nici în clin nici în mânecă cu subiectul dezbătut. Dar, problema cu viitorul seism fusese lansată de o persoană care se crede expert în materie și este clientul fidel al unor canale tv de speriat lumea. Fiecare și-a dat cu părerea. Au ajuns la noțiuni de calculul construcțiilor, starea construcțiilor actuale, probleme de seismologie și evident problemele politice adiacente. Numai ca o mică remarcă: Fraților, calculul antiseismic al construcțiilor se studiază în facultate, mai mult, sub aspect general și doar ulterior se aprofundează individual, cine vrea !

                                                                   Părerea mea este: Un cutremur de magnitudine mare (nu e pleonasm), chiar și de pe la 6,5 pe scara Richter, va produce atâtea pagube încât televiziunile de peste tot vor avea pâine de mâncat pentru multe zile. Ce să facem ? Cum ne așternem, așa dormim !

                                                                     În rest, șezătoarea sau claca mi-a plăcut. Trebuie să câștige și ei un ban, de pe urma fraierilor. Fiecare cu ce știe, nu ?