duminică, 14 august 2016

FUNERALII REGALE

Slujba religioasă de pomenire a Reginei Ana,
 ținută în rit catolic










                                                                                            de Mihai G. Tănase  




                                                              Regina Ana a României a trecut la cele veșnice.  Ziua de 13 august a fost declarată zi de doliu național.


                                                             Am urmărit pe parcursul zilei la tv și zilele anterioare cum s-au desfășurat funeraliile. Acestea nu au fost o ceremonie fastuoasă, cum se definesc ele: au fost niște funeralii în limitele bunului simț și al modestiei, avându-se în vedere personalitatea în cauză. Las deoparte aspectele prezentate de către unele persoane formatoare de opinie în plan politic și voi arăta unele chestiuni generale sub forma prezentării lor din punct de vedere religios, așa cum le-am perceput pe parcursul lor.

                                                                 Cu aproximativ o săptămână în urmă Guvernul României a stabilit data de 13 august ca zi de doliu național. În ce constă particularitatea unei astfel de zile, în conformitate cu HG ? Păi, într-o astfel de zi spectacolele și manifestările sportive se amână, iar programele radio și tv se adaptează în mod corespunzător. Trebuie să ne exprimăm compasiunea la nivel național, să arătăm suferință față de cel plecat dintre noi. Cu manifestările sportive și cu spectacolele nu știu ce s-a întâmplat, dar știu ce s-a întâmplat cu programele de radio și tv. Democrația asta mare și înțeleasă după mintea fiecăruia nu este bună de nimic ! În afară de televiziunea națională (care a avut un program adecvat, chiar interesant) celelalte canale de televiziune, așa numite comerciale, și-au adaptat programele după interesul lor, un program pestriț; că nu-i întreabă nimeni dacă au respectat sau nu Hotărârea Guvernului. Aceeași situație anapoda și la radioul național: nu se mai găsesc în arhiva radio înregistrări cu muzică simfonică. La momentul citirii Sf. Evanghelii la slujba de înmormântare de la Curtea de Argeș, o televiziune cu pretenții de mare rating trece sonorul în fundal și comentatorul de la fața locului a început să relateze despre idila de dragoste dintre Regele Mihai și Regina Ana. Ăsta era momentul optim pentru așa ceva ? Iar colega sa tot spunea date aiurea cu privire la conținutul slujbei. Măi copii frumoși, înainte să ciripiți în microfoanele cu lipici, documentați-vă și nu mai induceți lumea în eroare. Este păcat mare ce faceți voi ! 
S-au făcut slujbe alternative în rit catolic și ortodox, dată fiind apartenența religioasă a defunctei. Slujbele nu s-au făcut în comun. Domnii comentatori au sărit calul și au trecut la lecții de ecumenism: dacă sunt cu microfonul în mână pot spune orice. 

                                                                        Cum ziceam, slujbele au fost catolice și ortodoxe. La slujbele ortodoxe ținuta femeii este obligatorie să fie cu capul acoperit, mai ales în astfel de situații, cum spune sf. Pavel în 1Co, cap.11. La catolici nu prea se pune accent pe aceasta, dar tot trebuie respectată, întrucât fundamentul scris al cultului este același, iar gradul social nu are nicio importanță în fața lui Dumnezeu. Este adevărat că, în zi de sărbătoare când tot omul merge la biserică, vezi femei care-și acoperă capul la intrarea în sf. lăcaș, iar altele nu: din ignoranță. Cine ar trebui să le facă educația în acest sens, adică catehizarea ? Aceia care sunt îndreptățiți, dar nu o fac din motive lesne de înțeles ! 

                                                                  Viața are și momente nefericite (inevitabile) și de aceea este bine să facem ceea ce scrie pe verso multor icoane: Să muncești cum n-ai muri niciodată și să-ți îngrijești sufletul cum ai muri mâine !





---------------------   mihaibrebu@hotmail.com