marți, 5 ianuarie 2016

GOGOȘI OTRĂVITE

de Mihai G. Tănase 
                                               
              
     



                                                          Nu am veleități de a face aprecieri istorice și în special cu caracter politic. Pentru aceste lucruri sunt oameni care au studiat fenomenele in profunzime și unii dintre ei chiar pot să emită teorii destul de pertinente. Aceasta nu mă oprește să fac niște aserțiuni simple, dacă pot sa le spun așa.

                                                          În momentul în care am început să studiez Istoria în liceu mi-am pus întrebarea firească pentru vremea aceea: Filozofii greci n-aveau altceva de facut decât să gândească la tot felul de fenomene ale existenței acestei lumi? Mult mai târziu am înțeles rostul gândirii lor: Au emanat o multitudine de cunoștințe folositoare omului până azi și în viitor.

                                                     Totul depinde cum sunt transmise aceste cunoștințe generațiilor succesive în contextul în care trăiește individul. Dacă sunt transmise în mod distorsionat, consecințele vor apărea imediat și nu în concordanță cu mersul societății.

                                                           Din nefericire, clasele elementare le-am făcut în perioda când "specialiștii" erau instruiți la Moscova.

                                                            Una dintre învățătoare îl aduce pe un văr de al său, care studia la Moscova și era în vacanță, sa ne povestească cum e pe la răsărit (de parcă o obligase cineva). Mi s-a părut ceva cam deplasat și parcă aveam o frică  în mine când ascultam. Ce s-or fi gândit ei: Hai sa le spunem la copiii ăstia, de opt ani, ceva "tare", impresionant. Ne-a spus despre metroul moscovit și în particular despre aspectul stațiilor de metrou. Noi nici nu auzisem despre metrou și ne uitam la narator ca la poartă nouă. În sfârșit, ajunge la iluminarea stațiilor de metrou: unde "lumina era mai bună decât cea a soarelui". Am rămas blocat, dar si colegii mei; se vedea pe fața lor. Zile în șir m-am tot gândit la natura luminii... gândire care s-a estompat cu timpul. 

                                                         Când am avut oportunitatea să studiez Optica, am realizat cum este cu spectrele luminii. Mi-am adus aminte de povestioara ("prostioara") omului cu studiile la Moscova. Lumina din stațiile metroului, evident, că este artificială, și să stea și in cap fostul student, că nu pote sa fie mai buna decât cea naturala (cea de la Soare).

                                                                  O parte din copii a urmat studii de diferite grade, alții au rămas cu cele gimnaziale și cu "impresia falsa despre lumină", că așa le-a zis un nene cand erau copii și nu oricine făcea studiile la Moscova. Dar, pe cine interesează o problema așa "minoră" ? Toată lumea se adaptează și nici filozofii nu mai sunt greci. 

                                                                      Rămâne de văzut, cum va fi cu artificialul și cu naturalul; dar după cum decurg lucrurile acum, toți sunt cu fața la natural: s-ar părea că problema este clară si rezolvată.





-------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com