miercuri, 19 iunie 2019

EFEMERIDE

de Mihai G. Tănase 






                                               Efemeride, note ce cuprind evenimente petrecute în aceeași zi, dar în ani diferiți. O astfel de rubrică este difuzată zilnic în cadrul emisiunii Bună dimineața România, pe postul Radio Actualități România.

                                                       Azi ce aud de dimineață ? În ziua de 19.06.1987 a fost demolată biserica Sf. Vineri din București și deci se împlinesc 32 de ani. Interesant a fost cum prezentatoarea rubricii a comentat acest eveniment nefericit. A fost dânsa informată de către preotul paroh, de la acea vreme, cum au stat lucrurile. „Regimul comunist care voia sistematizarea capitalei a dat ordin ca acest lăcaș de cult ortodox să fie demolat; dar ce să vezi, muncitorii s-au opus și atunci au pus pușcăriașii să execute demolarea, promițându-li-se scurtarea perioadei de detenție.”

                                                          La auzul acestei știri a început să-mi crească tensiunea. Nu au trecut decât 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 și tâmpeniile nu se opresc odată. Sunt unii popi care vor să iasă în evidență, crezând în mintea lor bolnavă că ceilalți sunt niște idioți și tot ce spune taica părintele este de necontestat, e infailibil și patetic. (Așa s-a întâmplat și cu afirmațiile unui preot redus, la o emisiune Trinitas Tv,  relativ la prăbușirea parțială a bisericii Enei la cutremurul din '77 și Nea Nicu a demolat-o imediat, când ea de fapt a rezistat la cutremur, dar a fost demolată ulterior. Articolul: O apă și un pământ / 19.01.2016)

                                                           Biserica Sf Vineri nu se putea demola cu deținuți, asta din punct de vedere tehnic. Muncitorii nu se puteau opune dispozițiilor că aveau de suportat consecințe inimaginabile. Ce era democrație, să stea la taifas cu Nea Nicu ? Demolarea nu se putea efectua cu brațele, a fost nevoie de utilaje. Ce să mai spun,  niște elucubrații !

                                                                      În septembrie 1987, pe seară, asist la demolarea bisericuței Sf. Spiridon Vechi din fosta Piață a Operetei. În două ore au pus-o la pământ. Stau de vorbă cu excavatoristul care a demolat biserica și-l întreb: cum te simți știind că faci ceea ce faci ? El îmi răspunde: Nu simt nimic rău, cineva trebuia să o facă ! Și ca să-și arate importanța: tot eu am dărâmat și biserica Sf. Vineri !  Așa că, părintele paroh a spus numai inepții prezentatoarei rubricii Efemeride.

                                                                        Eu tot nu pricep cum astfel de clerici sar calul și se mândresc cu tot felul de afirmații toxice. Oare ei n-ar trebui să știe că e mare păcat să pui în cârca cuiva și ce nu a făcut; doar scrie în Evanghelie ?


---------------  mihaibrebu@hotmail.com