miercuri, 4 septembrie 2019

INTOXICAREA MASELOR

Imagine Mediafax





                                          de Mihai G. Tănase 







                                                              N-am mai intrat de mult pe site ul Mediafax, dar azi am intrat din curiozitate să văd ce mai scriu băieții despre cutremurul produs ieri în România, în zona Vrancea. Știrea o auzisem la radio. Când ce să vezi ? Dau peste un articol a cărui a doua parte din titlu este: „Drama țăranilor mutați cu forța la bloc (Partea I)”. Deci, va urma și partea a doua, dar nu voi mai deschide site ul și mâine că voi voma pe calculator, și calculatorul este al meu...

                                                                    Autorii povestesc, din auzite, cum a vrut Nea Nicu să mute țăranii la bloc. Niște aberații. Imaginea de mai sus postată de către cei doi autori este fațada unui bloc de la oraș, P + 8, 9 sau mai mult. Nici vorbă de așa ceva despre blocurile construite la țară și unde partidul voia să mute țăranii. Aceste locuințe erau P + 1 și se poate vedea și azi, dacă mergi de la București către Giurgiu.

                                                                         Ideea în sine nu era proastă, numai că era concepută de oameni fără pregătire și voiau să ajungă și să depășească satele din occident. Cum s-ar spune era concepută la cârciumă la un pahar cu țuică. Cu ajunsul și depășitul capitaliștilor circula și un banc, pe care am să-l rezum la maximum. Nikita Hrușciov a spus la un congres al PCUS: Să facem totul tovarăși și să-i depășim pe capitaliști, chiar dacă va trebui să mergem pe sub pământ și să le ieșim înainte ! La care un delegat, Ivan Ivanovici, îi răspunde: nu este bine să mergem pe sub pământ, că atunci vom rămâne fără pantaloni și capitaliștii ne vor vedea în fundul gol !

                                                                                                     Să mărești suprafața agricolă și să o lucrezi mecanizat este o treabă bună. Le-aș recomanda autorilor articolului să se mai uite duminica pe TVR1, la Viața Satului: Tot țăranii se vaită acum că, nu pot să-și lucreze bucățelele de pământ și ar vrea să se unească în asociații. Dar, omul nostru, prin firea lui e legat de pământul lui, prin fărâmițare ca urmare a moștenirii și nu vrea să se unească cu alții. Nu pot să-și vândă produsele, pentru că nu sunt competitive și tot așa...  Nu se revine la ideea lui Nea Nicu, sub altă formă, dar asemănătoare ? 

                                                                                Articolul din Mediafax este scris pentru cei născuți după 1980 care nu cunosc nimic din ce a fost, ca și autorii.


                                                                        Cât despre articolul relativ la producerea cutremurului de ieri în Vrancea și aprecierile făcute care sunt jalnice, nu mai am nimic de adăugat. 

                                                                     

------------ mihaibrebu@hotmail.com