vineri, 13 iunie 2014

CONSTATĂRI DE UTILIZATOR

de Mihai G. Tănase    






                    Trebuie să recunosc că, multă vreme am fost un adversar al utilizării computerului cu toate că părea ceva incompatibil cu profesia mea. La tot pasul auzeam oameni cu pregătiri dintre cele mai variate cum se lăudau cu cunoștințele lor în domeniu, pe un ton infatuat, știind unde sa țintească: am lucrat azi la calculator și am făcut cutare lucru, extraordinar; eu lucrez la birou numai pe calculator; eu, domn'le, proiectez pe calculator etc. În instituțiile publice, pe unde mă uitam, calculatoare și calculatoare... Mă tot gândeam cum se proiectează pe calculator, că doar lucrasem și eu așa ceva.

                     În studenție am făcut un curs numit Mașini de calcul. Ni s-au predat noțiuni de hard și de soft. E adevărat că, era cam multă ceață și am avut un profesor de la Institutul de Fizică de la Măgurele,  care nu avea o metodă pedagogică adecvată: ne explica cum noi am fi fost profesori și el student, să vedem ce știe el... Până la urmă, cât de cât, am priceput despre ce era vorba și la ce ne-ar fi folosit în viitor. Deci, chiar străin nu prea eram...
                     Nu știam despre programe, despre setări și tot felul de lucruri proprii calculatorului de azi. Îmi cumpăr un laptop și începe chinul. Când să întreb pe cineva, toți erau ocupați și vorbele le scoteam cu cleștele din gura lor (nici ei nu le știau prea bine). Intru în secțiunea de ajutor și sfaturi pentru începători, care se încheia cu o fraza de genul: și dacă mai aveți nelămuriri întrebați pe cei din familie, pe un prieten sau pe un cunoscut cu experiență. Această frază m-a făcut să râd minute bune: cum se poate ca o companie de peste „gârlă” de așa importanță poate să afirme asemenea inepții. Ce contează ? Marfa trebuie vândută, că fraieri sunt peste tot, iar banii n-au miros și ăsta e scopul nostru, nu ?
                       După un an de „studiu” la calculator, timp în care m-am „obișnuit” și cu romgleza, că altfel nu ești în „trend”, i-am cam dat de cap. Ce să zic, una peste alta e un lucru bun și util; cu o singură condiție: ce faci să treci prin filtru creierului tău și să eviți să fii un robot viu.
                        Aplicând zicala englezului: sunt prea sărac ca să-mi cumpăr un lucru ieftin, considerând că am trecut la avansați, mi-am cumpărat piesele componente de ultimă generație pentru un PC „up-to-date”, pe care le-a asamblat un prieten specialist în calculatoare.



                         Acum încep să apară la suprafață lucrurile ascunse (pe care numai le bănuiam) și pe care le credeam că nu o să mai am parte de ele. Dar cum spune românul: lucrul dracului, apar mereu „noutăți și noutăți” care se țin scai de tine și de care se poate scăpa numai într-un anumit fel. Și ca să nu spun prostii, imediat, o să exemplific.
                         Vreau sa instalez un program. După descărcare (care îmi spune de la bun început că este program gratuit) trec la instalare și-mi strecoară un „program anexă”: MyPC Backup și-mi solicită adresa de email, după care, evident, și contravaloarea sa de 30€. Anulez tot. La circa zece minute primesc un email de la dezvoltator că mi-l lasă la 20€. Îl ignor. A doua zi mi-l lasă la 10€. Îl ignor, din nou. După doua zile iar email cu preț și mai mic, 1€ (ofertă specială, doar pentru mine și să nu mai spun la nimeni...). Au devenit agasanți ! Așa se fac afacerile la ei !
                         Cu Internet Explorer nu prea lucrez. Îl deschid din când în când. Ultima oară apare o fereastră și mă atenționează că aplicația AppHangB1 nu-i permite deschiderea. Intru pe net să văd soluția. Simplă: în cinci pași scapi de ea ! Înainte de pasul cinci te obligă să descarci un program, editat de un partener Microsoft (oameni de încredere). Pe parcurs îți cere banul. Renunț. Apoi se întâmplă ca mai sus, de la 40 $ se ajunge la 20 $. Să vedem mâine până unde o să scadă prețul.
                          Într-una din zile șterg un anunț publicitar de pe marginea paginii de email; imediat apare o atenționare, cam impertinentă, nu mai ștergeți anunțurile că de aici aveți emailul gratis. Personal, nu doresc aceste anunțuri care să umple pagina în zadar; nu le vreau, prefer să plătesc emailul ! E bine ? Dacă asta este politica dv. domnilor, faceți și altfel, să vă scoateți banii ! Nu cred că duceți lipsă de capete luminate. Ce se face și cum se face, cred ei că nu poate sa mai facă nimeni, dar eu pot să le spun, doar atât, din Ecleziast: „Ce a fost, va mai fi, și ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare !”



                           Dacă n-aș avea parte de șicane ieftine poate m-aș plictisi !






-----------------------------   mihaibrebu@hotmail.com