joi, 23 martie 2023

AVALANȘA INFORMAȚIEI

de Mihai G. Tănase   




                                                                                         Am avut un prieten la CFPS (actualul INCDFP) care s-a prăpădit în 2006 în Brazilia. Acesta era cercetător în cadrul CFPS și profesor asociat la o universitate din Brazilia (capitala). După ce și-a luat doctoratul în Fizică sub îndrumarea acad. Liviu Constantinescu a elaborat un catalog al cutremurelor înregistrate în România de când existau izvoare și predicția cutremurelor. Aceasta era prin anii '83 - 84. S-a ajuns la concluzia ca următorul cutremur important (cu o magnitudine peste 7) se va întâmpla în 2006. Am trecut și de 2006 și cutremurul nu s-a produs până acum. Aceasta nu înseamnă că acad. Liviu Constantinescu a fost un seismolog oarecare. A fost un stâlp al seismologiei românești și chiar mai mult. Dar, mai este Cineva mai sus decât Liviu Constantinescu și Vasile, prietenul meu. Așa este cu hazardul seismic, la care se pricepe toată lumea.

                                                                         Când speram să se termine cu isteria seismelor în mass-media, azi văd pe știrile Google articole care țin hangul televiziunilor pe acest subiect.  Mă rog, ziariștii trebuie să-și justifice pâinea. Pe timpul omului cutremurele de magnitudine mai mică decât 5 nu se comunicau în mass-media. De ce ? Foarte simplu ! Să se evite panica și implicit psihoza. Nu aș avea nimic cu aceste articole dacă ar fi scrise de către profesioniști, dar nici amatori nu pot să-i numesc. Să vă menționez câteva.

                                                                         Ieri a avut loc lângă Buzău la o adâncime de 120 km, un cutremur de magnitudine 3,8 pe scare Richter. Hop și pleonasmul ! Scara magnitudinilor numai a lui Richter există !

                                                                           Aseară, la Pro tv, Trei cutremure s-au produs in Turcia. Magnitudine resimțită. Magnitudinea nu se resimte, este o valoare, o mărime; poate s-a resimțit energia emanată de cutremure. Să râdă și curcile !

                                                                            Au extins informațiile pe glob: În Elveția, Argentina și pe unde mai găsesc, după mintea lor.


                                                                     În ritmul ăsta nu au de gând să se oprească cu informațiile de proastă calitate, care produc o psihoză în populație, de care nimeni nu are nevoie. 

                                 Niște procurori de profil ar fi foarte necesari !



  --------------- mihaibrebu@hotmail.com