marți, 11 noiembrie 2014

VREAU UN PREȘEDINTE

Statuia lui Vasile Lascăr
(imagine Internet)




                                         de Mihai G. Tănase 







                                                       

                                                   




                                           Pe statuia lui Vasile Lascăr, de pe strada cu același nume, din București scrie: „Vroiesc să fac din administrație o a doua magistratură”. Când eram student mai mereu treceam cu tramvaiul pe lângă statuie și tot citeam, dar nu înțelegeam nimic. Mai degrabă mă întrebam cum au lăsat-o comuniștii și nu au demolat-o. Habar nu aveam cine a fost Vasile Lascăr, pentru că atunci strada se numea Galați și nu vedeam nicio legătură.

                                                 După '89 am început să realizez cum este cu administrațiile. De fapt, cum ar trebui să fie și de cine depinde.

                                                    Înainte de cutremurul din '77 un prieten de al meu, mai în vârstă, emigrează în SUA - New York (oficial, nu fugar) și se întoarce după un an, cu afaceri (nici de astea nu știam atunci și era mai bine să nu întreb). Începe să povestească cum e viața la americani. Arăta cu 20 de ani mai tânăr ! M-a impresionat. Printre altele îmi zice:
    În metrou îmi fură cartea de identitate (aceasta fiind concomitent card bancar și permis de conducere). Eu speriat (parcă mi se întâmplase mie) îl întreb: bine tată și ce ai făcut în mulțimea aia mare de oameni, că erai un nimeni, exact cum te-a născut maică-ta ? Ce să fac, la 100 m intru într-o secție de poliție și spun ce mi s-a întâmplat. Un polițist intră pe un computer și începe să lucreze. Eu: să te identifice ! Nu, să vadă dacă am amenzi neplătite către stat. După cinci minute îmi eliberează o nouă carte de identitate și plec. Eu încep să râd; hai dom'le că asta e capitalistă, n-a trecut mai mult de un an și vii cu chestii de astea,de propagandă.
S-a cam supărat, dar n-a lăsat să se înțeleagă. El trăia în altă lume !

                                                       La noi era o birocrație cum este și astăzi, dacă nu mai mare. O spun din experiență: deși mă încadram perfect în lege, doi ani mi-au trebuit să-mi fac buletin de București. Nici nu vreau să-mi mai aduc aminte.

                                                           Aș vrea, dacă s-ar putea, ca noul președinte să facă ce și-a propus Vasile Lascăr și atunci, cu siguranță, dacă s-ar întâmpla să mi se fure cartea de identitate o voi obține în vreo două ore, nu în cinci minute („că ăia au vechime în democrație...”) și aș fi fericit...



------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com