vineri, 13 aprilie 2018

NETUL ȘI TURNUL BABEL

de Mihai G. Tănase






                                                              Am intrat pe net să caut o părere pertinentă despre secta religioasă Martorii lui Iehova și tot citind am dat de fapt peste altele, care mi s-au părut niște aiureli. Nu neg că, această mare invenție, care este net-ul, ar fi ceva dăunător dezvoltării în sine, dar după părerea mea greșeala vine din libertatea fiecăruia de a scrie ce-i trece prin minte și cititorul o ia drept axiomă. Este ceva imposibil de separat sau de decelat. E libertatea fiecăruia. Baza de analiză rămâne studiul și pregătirea individului, care-l va feri de căderea în păcat: înainte de '89 orice prostie care apărea în Scânteia era lucru adevărat; dintr-un singur motiv că ziarul era al PCR, iar partidul nu minte, tovarăși.

                                                                 Prin urmare, ce citesc la Wikipedia despre Martorii lui Iehova ? Aceștia sunt o organizație religioasă creștină etc. etc. Dintr-odată îmi aduc aminte că, niște apostoli ai organizației, prin 1993, îmi bat la ușă să mă lămurească că n-ar fi rău să mă alătur lor. Aveau o logoree interesantă despre principiile organizației lor și îmi spun că ei sunt creștini (exact cum am citit în Wikipedia). În acel moment i-am întrebat a cui este revista Watch Tower (Turnul de veghe), iar ei la unison: A noastră ! Stați așa să vă arăt revista și să-mi citiți din ea un fragment, că eu sunt redus și nu înțeleg.
Reproduc integral fragmentul : Martorii lui Iehova nu fac parte din creștinătate. De fapt, creștinătatea a fost  fondată la circa 300 de ani după moartea lui Isus, iar crezurile ei au deviat în mare măsură de la învățăturile sale. De exemplu, noi nu credem în doctrina creștinătății referitoare la Trinitate, care învață că Isus este însuși Dumnezeu. Scripturile nu conțin nicăieri această învățătura profanatoare. Noi nu folosim crucea drept simbol și nici statuetelor nu le acordăm vreun rol în închinarea noastră. Toate acestea sunt lucruri condamnate de Biblie. După lecturare apostolii au plecat cu coada între picioare. Nu analizez acum conținutul doctrinei acestei secte, pentru că așa cum spunea un prieten de al meu, preot ortodox la Curtea de Argeș, sectanții (cei despărțiți de Biserica-mamă Ortodoxă) nu pot cu gândirea minții lor să se ridice la nivelul de înțelegere al Bibliei și atunci coboară nivelul Bibliei la nivelul minții lor. Vreau să subliniez ușurința cu care se dau tot felul de explicații (ca verosimile) în spațiul virtual. Ori, această practică este identică cu aceea a oamenilor care au vrut să facă Turnul Babel.

                                                                                Înainte de a ne însuși ceva de pe net ar fi bine să cercetăm și alte surse: să nu ni se încurce mințile...


--------- mihaibrebu@hotmail.com