sâmbătă, 29 decembrie 2018

CUTREMURE POVESTITE

Imagine EVZ.RO





                                                de Mihai G. Tănase 







                                                                Aseară a apărut un articol într-un ziar cu un tiraj important, având un titlu cam înspăimântător: Alertă seismică în România. Până la această oră (10 a.m. ora României) articolul avea 61.600 de vizualizări și niciun comentariu. Așadar, cititorii s-au cam speriat un pic și se gândesc, probabil, nu vom avea vreo surpriză de Anul Nou ? Acești cititori au ceva cunoștințe în domeniul seismologiei, numai prin faptul că au accesat articolul cu pricina.

                                                                      După ce se dau datele tehnice ale cutremurului, ca să aibă o credibilitate și mai mare, se citează Institutul pentru Fizica Pământului cu opiniile lui. Până la un moment dat sunt de acord cu afirmațiile specialiștilor IFP, dar după ce-și depășesc limitele chiar încep să mă enerveze. Se spune că, s-a făcut recent o simulare în ce zone s-ar produce prăbușiri de clădiri și dacă cutremurul s-ar produce ziua ar fi mai bine, deoarece multă lume s-ar afla la serviciu sau la școală. Or, în această situație se știe că aceste clădiri sociale sunt proiectate la un grad de intensitate mai mare decât locuințele (rezidențiale, cum le zice autorul) și pagubele ar fi mai mici. De unde dracu' au scos bazaconia asta ? Ei știu ! Și tot așa...
Dar sunt și lucruri distractive în articol. O cercetătoare de la IFP, în această toamnă, a descoperit, o metodă de predicție a cutremurelor cu câteva ore în avans; prin montarea sub pământ a unor senzori de captare a undelor sonore, când plăcile tectonice se mișcă. Eu știam de prin clasa a VI-a că undele sonore se produc numai în aer (sau în gaze) - că de aceea se numesc sonore, nu prin pământuri. Relativ la diferența dintre a descoperi și a inventa mi-a venit în minte un banc elocvent (când bancurile se spuneau în șoaptă). Cum a descoperit radioul Popov ? Marconi i-a trimis un cadou de ziua lui și când l-a desfăcut era un aparat de radio. (Marconi a inventat aparatul de radio.)

                                                                  Acum vreo doi ani parcă, un canal tv care nu împărtășește opiniile Președintelui României, într-o emisiune aduce un țăran la vreo 87 - 90 de ani, nea Ion din Seaca-Oltenia, erijat în purtătorul de cuvânt al opoziției președintelui. Acest om în vârstă nu cred să fi avut mai mult de patru clase (cu indulgență) și a făcut mai mult show, decât ceea ce au vrut realizatorii să iasă. A fost hilar, frumos !

                                                                     Eu cred că, articolul cu Alerta seismică ieșea mai bine, dacă îl scria Nea Ion de la Seaca !