joi, 10 decembrie 2015

SEISMOLOGII DE LA TV

de Mihai G. Tănase






                                                      Când credeam ca am scăpat de inepțiile de la Realitatea TV, m-am trezit din nou cu aceleași știri alarmante și fără vreun suport, cât de cât științific. Ce o fi având cu bieții oameni care fac imprudența să-i privească ? Ce au cu ei să-i bage în sperieți ? Au, pentru că nu știu cum sa mai facă rating ! Mulți dintre prezentatori și producători sunt din categoria semidocților, având impresia că dacă au ajuns acolo își pot permite orice. Nimeni nu-i întreabă de sănătate și nici ei nu întreabă pe altcineva dacă este bine ce fac. Nu era bună cenzura pe timpul lui Nea Nicu ? Pentru astfel de oameni răspunsul este da.

                                                                     Ca să fie siguri că tot omul i-a auzit, a apărut și în spațiu virtual știrea: Ieri s-au produs patru cutremure de pământ, trei în județul Ialomița și unul în județul Buzău. Aceste patru cutremure au fost de suprafață și de mică intensitate ( pe care nimeni nu le-a simțit). Tot ei, ca niște nevinovați, se întreabă: Ce se întâmplă ? Dar, nu dau niciun răspuns. Ce să se întâmple, în afară că sperie lumea, în zadar ?

                                                                       Pe timpul „omului” difuzarea în spațiul public al producerii cutremurelor se făcea după niște criterii, care aveau scopul de a nu panica populația degeaba. Raportarea producerii cutremurelor se făcea la CC al PCR, de către CFPS (Centrul de Fizica Pământului și Seismologie) - astăzi devenit institut național. Nu mai știu dacă se mai face vreo raportare similară azi, dar înclin să cred că nu. Totul se face „pe surse”, că suntem într-o economie de piață și uite așa toate prostiile pleacă în eter. Norocul este că, nu toți oamenii care-i urmăresc îi și iau în seamă. 

                                                                        Mai zilele trecute s-a făcut mare tam-tam despre clădirile care au bulină roșie, privitoare la categoria de risc seismic din prima clasă. S-a comentat în chip și fel (nu de oameni de știință, ci de acei cu pregătire umanistă - că ei sunt persoane cunoscute) și nu s-a ajuns la niciun rezultat. Mai mult, au ajuns să conteste calitatea expertizelor tehnice... In situația dată o știre despre cutremure produse pe ici, pe colo cade excelent ! Excelent din punctul de vedere al audienței nu și al realității.

                                                                Stilul acesta de a face televiziune oricum a devenit enervant și pe nimeni nu interesează. Promovarea dezinteresului și a unei false deontologii sunt mai mari decât un cutremur de intensitate maximă. 

                                                   Vom vedea mâine, după ce se va fi produs vreun cutremur prin alte județe sau chiar la TV !






------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com