luni, 4 martie 2019

O CARTE ȘI UN CUTREMUR

de Mihai G. Tănase 






                                                 În 1982 a apărut lucrarea sub forma unei cărți, publicată de Editura Academiei Republicii Socialiste România, intitulată: „Cutremurul de pământ din România, de la 4 martie 1977”. Această lucrare a fost coordonată de către: Acad. Ștefan Bălan, ing. Valeriu Cristescu și dr.ing. Ion Cornea. Prețul, la vremea respectivă, era cam piperat pentru buzunarul românului, costa 105 lei. Cartea are 516 pagini și este de formatul aprox. 22 x 31 cm. O carte tehnică de format inferior și tot așa de groasă costa în jur de 30 lei. Această carte a avut un tiraj de câteva mii de exemplare. Ea se găsește în mai toate bibliotecile instituțiilor de stat. 

                                                    La elaborarea lucrării au participat un număr considerabil de specialiști și nu de activiști de partid. Nu este o lucrare de trei surcele să o priceapă oricine. Dar, totuși dacă o citește unul care nu este de specialitate (seismolog sau inginer constructor etc.) și studiază numai partea introductivă - câteva pagini - tot poate să-și facă o imagine cât de cât reală, relativă la cutremurul din 4 martie '77. Numai domnii de pe la unele canale tv, prin impostorii invitați, nu au auzit de ea. Și cum azi se împlinesc 42 de ani de la fatidica zi au început privegherea de ieri; când niște pitpalaci (care nu aveau nicio tangență cu seismele) au scos tot felul de panglici pe care le-au lansat în eter; să înnebunească de frică auditoriul. Am închis imediat televizorul și nu l-am scuipat, pentru că era aparatul meu.

                                                         Azi, au început din nou cu imagini apocaliptice însoțite de sunete. Mixaj excelent ! Să prostească pe cine cred ei, dar nu ține la toată lumea. Ceea ce m-a deranjat mai tare a fost afirmația că magnitudinea cutremurului din '77 a fost comunicată ca fiind 7,4. Păi dacă citeau introducerea vedeau clar că, magnitudinea de 7,4 a fost a cutremurului din 10 noiembrie 1940, nu a celui din 1977. Dar ce mai contează la ei ? Or, am spus-o de n ori: creșterea magnitudinii pe scara Richter nu este liniară, este exponențială. Deci, o creștere de 0,2 unități între 7 și 8, poate să fie echivalentă cu energia unui cutremur de gradul 5 pe Richter. Aceste 0,2 unități nu este este o cantitate insignifiantă, ce dracu' e așa de simplu... să nu ne jucăm cu cifrele !

                                                              Imediat după cutremurul din '77 circula un banc, cam cinic.  Nea Nicu juca șeptic cu Dumnezeu. Ultima mână, Nea Nicu dă cu șeptarul, crezând că la bătut pe Dumnezeu; dar Dumnezeu dă cu 7,2 și câștigă jocul !  Dacă băieții cunoșteau bancul (dar v-am zis că habar nu aveau de nimic pe tema seismelor) știau ce magnitudine a avut cutremurul din 4 martie 1977 !

                                                                Nu-i nimic și mâine este o zi, și la anul va mai fi un 4 martie și vom vedea ce va fi până atunci.



---------------   mihaibrebu@hotmail.com