vineri, 6 august 2021

CE AVEȚI CU NOI ?

de Mihai G. Tănase 





                                                                                  De ce va timp, parcă aș avea un tic, urmaresc evoluția starea vremii pe telefon: Predicții pe o zi, pe zece zile sau chiar pe 15 zile. În cele mai multe cazuri, cei care se ocupă cu acest domeniu, te bagă în panică. Nu numai cei care stabilesc evoluția stării vremii de peste ocean, ci chiar cei de aici, ai noștri. Nu numai că predicțile nu au un grad de acurateță de cel puțin 60 %, nu o ghicesc de la oră la oră. Această știință numită Meteorologie se vrea a fi o știință exactă, care de fapt nu este nici o știință umanistă. Este ceva printre : la tv când îi auzi cum își expun argumentele, în jargonul propriu, crezi că sunt niște proroci. Nu se poate, măi nenică, să nu-i bage nimeni în seamă. Eu cred că fenomenele naturale cad peste prezicerile lor și nu invers ! Dacă spun că, o să se întâmple ceva calamități și nu se întâmplă, toată lumea e mulțumită și nu-i mai intreabă nimeni nimic. Dar, dacă se întâmpla : Noi am spus ! Un fel de Hopa Mitică. 


                                                                                     Nu mai mult de ziua de ieri. A început pregătirea de artilerie : De după amiază și până la ora nouă dimineața de 06.08.a.c. toată țara va fi măturată de vijelii, ploi torențiale și căderi de grindina cu excepția a patru județe (din 42). La ora 17:00 un post tv anunță că Bucureștiul se pregătește de marea furtună. Cum ? Închizând parcurile din sectorul 4. Să nu cadă vreun pom peste cineva. Mai bine anunța să plecăm cu toții într-un raion de concentrare, unde nu sunt pomi. În loc domnii care sunt plătiți, de noi, din primării, să-și facă treaba cu toaletarea vegetației inutile și periculoase, când este sezonul, se ocupă cu alte aiureli, invocând problemele de mediu și altele...


                                                                       Azi la ora 6:00, Radio jurnalul național ce ne comunică ? Au fost câteva vijelii prin țară și cea mai mare a luat acoperișul unui bloc de locuințe din Târgoviște. (Cum dracu' sa nu-l ia ? Șarpanta blocului nu a fost ancorată de structura de rezistență. Dar, nu interesează pe nimeni când vine vorba de astfel de probleme; dl inginer a dormit pe el la cursul de Civile.) Și ce s-a mai spus ? Avem coduri de toate culorile pentru râuri și de mâine o să fie bine. Au introdus atâtea coduri că nu le ajunge tot spectru solar. Nu pot să nu mă gândesc la Nea Ion de la Seaca prin cea trecut zilele astea, cu vijeliile și cu codurile de culori !

                                                                       Enigma mea este : Nea Ion de la Seaca o suferi de daltonism, că atunci este salvat !




--------------- mihaibrebu@hotmail.com