joi, 31 decembrie 2015

OPINII

de Mihai G. Tănase





                                                  De ceva vreme ascult emisiunea Bună dimineața România, de la postul național de radio. Are doi prezentatori simpatici și de multe ori spontani, ceea ce le aduce un „plus” în deontologia lor. Îmi aduc aminte (nu cu plăcere) că, după '89 prezentatorii, în general, erau aceiași. Cum deschideam aparatul de radio mai mult de câteva secunde nu puteam să-i ascult ce spuneau. Erau lucruri noi, dar nu se potriveau cu vocea lor: erau oamenii care înainte transmiteau elucubrațiile stereotipe impuse și apoi, la 180° , spuneau cu totul altceva. Vrând-nevrând, pentru câteva momente te trezeai în trecut. O senzație destul de neplăcută. Prezentatorii ca oameni nu aveau nicio vină, probabil alții nu erau. Odată cu trecerea timpului a apărut o altă generație de prezentatori și le-am uitat vocea la cei dinainte și asocierea vocii lor cu ceea ce nu doream să mai aud. 

                                                          Emisiunea în sine este bine structurată, are subiecte variate și presărate, mai mereu, cu glume bune și subtile ale celor doi prezentatori. De multe ori stau și mă întreb cum se face că nimeni, mă refer la producători, nu observă că în scurt timp emisiunea va intra într-o stare de plafonare sau mai bine spus de înghețare. Cred că, nimeni nu-și dorește acest lucru și atunci voi aplica îndemnul unor nepricepuți de pe la TV: domnule nu-ți place, ai telecomanda în mână !

                                                   Voi prezenta câteva exemple, în sprijinul celor afirmate anterior, să nu creez impresia că am ceva cu cineva. Dimpotrivă, îmi doresc să mai ascult această emisiune multă vreme.

                                                            Știrile din teren, adică din țară, sunt transmise de către un număr de corespondenți județeni, pentru care degetele de la mâini sunt arhisuficiente să-i definești. Pe primul loc se situează cel din Sălaj. Transmite atât de des, încât după trei, patru zile poți să crezi că Bucureștiul s-a mutat la Zalău. Urmează cel din Bistrița-Năsăud, Vaslui, Mehedinți și alții mai rar. Pentru numărul de județe ale țării ar trebui făcută o redistribuire a corespondenților, astfel încât să se acopere tot teritoriul. Oameni sunt peste tot care doresc să știe ce se mai întâmplă și pe la alții.(Cam toți plătesc taxa radio-tv - tot este la modă sintagma ”din bani publici”.)

                                                            O rubrică „interesantă” este Europa verde. Zi de zi, la oră fixă, cu știri ultradiversificate și care se căznește să ne explice ce se întâmplă cu fondurile europene. O rubrică pentru specialiști, nu pentru „fermieri” (țăranii români),  care sunt sfătuiți să nu mai plece pe afară și să-și facă propria afacere în țară !

                                                             Un pic de autocenzură n-ar strica. Ideii că, este bine să ai o diplomă în buzunar, că nu este rău să o ai, vedem noi la ce o să ne fie bună în viitor și să facem altceva decât pentru ce ne-am „pierdut” timpul (dacă l-am pierdut, cumva) nu este bine să-i facem „reclamă”: cutărică a terminat facultatea de..., dar s-a apucat de altceva care este mult mai rentabil și are atâtea oportunități...

                                                               În incheiere, îi parafrazez pe prezentatorii emisiunii: „Să aveți o emisiune excelentă !”






------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com