marți, 18 august 2020

ORA DE VARĂ ȘI ORA STANDARD

de Mihai G. Tănase 




                                                                               Mai sunt cca două luni și vom trece la ora standard (adică, cum se spune mai des, la ora de iarnă). Voi încerca să arăt ce avantaje ne aduce această jucărie cu schimbatul orei.


                                                             Această inovație cu schimbarea orei a fost introdusă de Germania și Austria la începutul Primului Război Mondial, în scopul economisirii energiei electrice.


                                                                (Ce mi s-a spus mie în clasele elementare, la școală? Un tânăr student, trimis de stat în Uniunea Sovietică pentru formarea cadrelor de conducere ale Republicii Populare Române, a venit la una din ore și a început să povestească ce făcea el prin Piața Roșie. Toți colegii mei îl cunoșteau, iar nouă nici nu ne trecea prin cap să-i punem la îndoială spusele. Nu aveam vârsta discernământului și băiatul era de la noi din sat. Toată lumea îl respecta. Din toate poveștile lui mi-au rămas în cap două: Tovarășul Lenin a introdus primul în Uniunea Sovietică ora de vară, după care s-au luat și nenorociții de capitaliști. A doua, lumina din stațiile de metrou este mai ceva decât lumina Soarelui. Prima cu Lenin, nu prea m-a interesat, dar cu lumina din stațiile de merou, da. Lăsăm la o parte că eu habar nu aveam ce e ăla metrou, nu puteam să-mi explic cum poți să faci mai ceva lumina de la becuri decât lumina Soarelui ? Nu aveam cu cine să discut, pentu că era un subiect sensibil.)


                                                                                            După Primul Război Mondial Regina Maria a introdus și la noi ora de vară, să fim în ton cu rușii (că doar eram neam de sânge prin familia regală). Asta a ținut până în 1943. Din 1943 și până în 1979 România a rămas pe ora standard. Apoi, s-a trecut la jucărie cu schimbarea orei standard în cea de vară. Din 1979 și până azi nu am auzit să se fi publicat vreun studiu, cu ce economii s-au adus la bugetul statului. Nu s-a publicat pentru că nu interesează pe nimeni. Singura chestiune la schimbarea orei este prezența unor medici și psihologi pe posturile tv și ne spun că perturbațiile biologice țin vreo trei săptămâni. De economii nimic !


                                                                    De vreo trei ani mai marii UE ne tot amenință cu renunțarea la schimbarea orei, dar țările membre să-și aleagă ora. Până acum, nimic ! Deci miroase a o nouă jucărie !


                            Eu am propunerea mea, simplă: Reveniți la ora pe Glob înainte de Primul Război Mondial ! 100 de ani de experiențe nu au fost de ajuns ?




----------------------------   mihaibrebu@hotmail.com