vineri, 5 februarie 2016

STINGĂTORUL AUTO


Stingător auto
(imagine internet)










                            de Mihai G. Tănase 
                                   




                                                           Există o lege în vigoare care obligă pe orice conducător de autovehicul să posede un stingător auto, atunci când circulă pe drumurile publice etc. Desigur, se indică ce condiții trebuie să îndeplinească un astfel de dispozitiv pentru a fi eficient și acceptat decătre organele de control al traficului. Mai pe scurt,să fie omologat. 

                                                               Nu mi-am închipuit că, acest lucru care la prima vedere ar fi ceva insignifiant, poate să dea atâtea probleme încât să apară ca o știre de interes național în mass-media.

                                                               Totuși, a fost necesar difuzarea la radio a unui interviu luat comandantului pompierilor (sau ISU ?) pe țară, care a comentat situația actuală a eficacității stingătoarelor auto din doatrea vehiculelor. Ceea ce a spus m-a făcut să mă întreb: unde trăiesc dom'le ? Nu trebuie să merg mai repede la vot ?

                                                             In rezumat dl. colonel a menționat că, din zece milioane de autovehicule rutiere - cât are în prezent România - 90 % din ele (deci nouă milioane) nu au stingătoare corespunzătoare, ci sunt contrafăcute(sic). Marja de lucru este cuprinsă între -5°C și +30°C, ori la noi marja temperaturilor probabile începe de pe la -25°C și merge până la +40 și ceva °C; unele stingătoare au marcat (desenat) pe sectorul verde al manometrului un indice, vrând să arate că tot timpul este în perfectă stare de funcționare (deci așa de sanchi).

                                                                Păi dacă lucrurile stau așa, însemnă că cineva a dat un „tun frumușel” pe banii și viața celor care folosesc autovehiculele. Nimeni nu se sesizează din oficiu ?

                                                    Dl. colonel avea și sugestii de îndreptarea situației: să se modifice legislația. Hai la Parlament să vedem dacă o fi timp și pentru asta ! Până atunci, să ne rugăm la Dumnezeu să ne apere, nu de incendii, ci de hoție și prostie...





---------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com