luni, 2 mai 2016

FARISEII

de Mihai G. Tănase 






                                                Azi fiind zi de sărbătoare și nu o sărbătoare oarecare de peste an, am zis că este bine „să nu fac nimic”. Să nu faci nimic duce spre lenevie și acest lucru intră în cele șapte păcate capitale sau de moarte ale credinței ortodoxe (asta ca să mai încurc și eu lucrurile cum au făcut cei de la evz.ro; însă eu precizez că este vorba de lenevirea în rugăciune nu în odihnă).

                                                   Nu știu exact (și nici nu mă interesează) de ce orientare este evz.ro, din punct de vedere politic; dar după cum am citit este împotriva Președintelui. Nu mă declar a fi un fan al Președintelui, dar după cum scrie în Evanghelie, trebuie să fim corecți și să dăm cezarului cele ce sunt ale cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.

                                                                                             Autorul articolului îl ia destul de tare peste picior pe Președinte și-i impută că, stă cam slab cu învățătura creștină, folosind cuvinte cu sens „peiorativ” față de doctrina creștin-ortodoxă. Ca argument citează site ul creștinortodox.ro, care face aluzie la mesajul Președintelui cu ocazia Sf. Paști. Și care este greșeala ”catastrofală” ? In loc de Paști a folosit cuvântul Paște ! Nu mass-media folosește acest cuvânt (inadecvat) „Paște” ? Și asta de ani și ani de zile ! Dacă ziaristul înverșunat făcea trimitere direct la Biblie era în ordine: toată lumea pricepea (și eu eram în asentimentul lui), dar el nu-și asumă niciun fel de răspundere, el este un justițiar, face trimitere „la surse”, sau în cel mai bun caz nu Președintele și-a redactat mesajul, ci niște sfătuitori neștiutori de ai lui.

                                                           Eu văd lucrurile altfel (am mai spus-o: sunt creștin-ortodox).

                                               Presedintele este de confesiune protestant-lutherană, dar nu cred că este și practicant, pentru că atunci ar fi trebuit să știe că, și în Biblia protestantă (cea în traducerea lui D. Cornilescu-1924) se folosește termenul de Paști și nu de Paște. Nu putem să-i facem vreun reproș. Oare câți dintre noi, ăia 85 % din populația României declarați creștin-ortodocși,  sunt creștini practicanți(sau chiar din elita intelectuală) și știu să facă diferența între Paște și Paști ? Nu se înscriu aici și unii dintre consilierii săi (care, probabil, i-au redactat mesajul de Paști) ? Teologia nu este ceva simplu cu care să ne jucăm și să o întoarcem după mintea fiecăruia. Dacă Președintele studia Teologia era pastor, nu profesor de Fizică !

                                                                   Nu trebuie să uităm că, Iisus Hristos (Dumnezeul nostru adevărat) ne-a spus: Nu judecați, ca să nu fiți judecați - Mt. 7.1.






------------------------  mihaibrebu@hotmail.com