vineri, 20 februarie 2015

INFORMAȚIA PE UNDE

de Mihai G. Tănase 






                                         Nici o săptămână nu a trecut de când am scris articolul „Haosul informației” și ascultând postul de radio România   Actualități, în primul moment, m-a apucat o părere de rău că am scris ceea ce am scris mai înainte în acel articol. După câteva secunde părerea de rău s-a spulberat, deoarece crainicul mi-a confirmat că nu am greșit deloc. Intr-adevăr știrea a fost „de milioane” și am început să râd așa de tare, încât, bănuiesc, m-au auzit vecinii pe raza a două apartamente (astea sunt blocurile construite înainte...). Despre ce este vorba ?



                                            Cred că, numai în basmele lui Petre Dulfu se pot întâmpla astfel de realități. În județul Mehedinți, mai exact în Turnu Severin și în Orșova, sunt autorități de profil care pot realiza un sincretism perfect în personajele Tândală și Păcală, ale scriitorului amintit.



                                               Cum este în plină desfășurare acțiunea de anvelopare termică a blocurilor de locuit (care parte din finanțare este din fonduri europene) ce au zis „dregătorii”: hai și noi ! Și au prevăzut fonduri pentru circa 33 de blocuri în cele două orașe să fericească lumea. Cum indiferența (sau neștiința) este mare nu s-au gândit ca, mai întâi să consolideze blocurile avariate în urma seismelor anterioare, seisme ce s-au produs în Vrancea, în Banat sau în Serbia. Au dat pe post interviurile luate oamenilor, locatari ai blocurilor în cauză. Pentru câteva secunde am trăit sentimentul că ei sunt în Chile și eu la București. Nu se poate dom'le ! Brucan a greșit-o rău de tot cu „stupid people”,  oamenii ăștia (autoritățile de profil) au nevoie de vreo cincizeci de ani nu de douăzeci !



                                                 Cum spunea Petre Dulfu într-o povestire că, niște oameni au pus carul înaintea boilor, acum realizez că ceva tot a fost adevărat; că n-a fost vreo născocire de a lui, uite că se întâmplă și azi. 



                                                  Emisiunea „Bună dimineața, România” se încheie cu formula: Să aveți o zi excelentă ! Nu știu dacă voi avea o zi excelentă, dar pot să spun că, am deja, un început de zi excelent. Poate voi avea și o zi excelentă, când nu va mai fi haos în știri !



------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com