marți, 19 mai 2015

AM UITAT

(Imagine Internet)







                                de Mihai G. Tănase
                     


                                                    Mergem pe autostrada noastră „bătrână” cu automobilul și ne grăbim să ajungem la Pitești. Uneori, traficul este mai intens, dar nu mai contează. Pe șosea tot felul de automobile ca dimensiune și marcă: tir-uri impunătoare de te sperii, autoturisme străine (ca marcă) și indigene, de toate culorile. Peisajul traficului nu impresionează pe nimeni, este ceva familiar. Dar, dacă stăm să ne aducem, puțin, aminte cum era acum 25 sau 30 de ani, ce constatăm ? Atunci, de la București la Pitești nu se putea să nu vezi trase pe dreapta cel puțin trei, patru autoturisme și șoferii pe lângă ele. Unii lucrau de zor, alții făceau semne de ajutor pentru remedierea penelor la mașină, în special pene de cauciuc. Imaginea era dezolantă. Nu era exclus să mai vezi câte un șofer cu un bidon de plastic în mână, cerând benzină. La nimeni nu-i trecea prin cap să zică: uite ăsta a făcut pana prostului. Oricând puteai să fii în locul lui: benzina era raționalizată !

                                                                    Preponderența autoturismelor era Dacia 1300 (în variantele ei) și Trabant. Aveau un singur avantaj: se defectau repede, dar se și reparau repede. In ceea ce privește Trabantul, aveam un prieten care m-a întrebat: știi de ce stai toată ziua pe sub el și repari ? Special a fost făcut pentru țările membre ale Tratatului de la Varșovia, să nu ai timp să te gândești la „prostii” ! Așa o fi fost sau nu, nu știu. Ceea ce pot să spun este că, mai tot timpul aveai o teamă că te lasă când nu te gândești... în câmp și ce te faci ! Și uite așa, încărcai Trabantul cu tot felul de scule și piese de rezervă, plus două trei canistre cu benzină (strânsă în câteva luni). Încărcătură moartă !

                                                                    Acum, sunt tot felul de autoturisme (este adevărat că tehnica automobilului a evoluat) fiabile. Chiar dacă ai vrea să vezi pe cineva în pană cu autoturismul, pe autostradă, trebuie să ai mare noroc ! Problemele sunt de altă natură: economice ! Dar, nu ne interesează, mergem înainte ! 




------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com