duminică, 17 iunie 2018

PLOI DE VARĂ

de Mihai G. Tănase






                                                                  Ploile de vară mană cerească pentru meteo-hidrologi și mai cu seamă pentru știrile mass-media. Aceste știri difuzate într-un ritm alert și cu o frecvență apreciabilă atât la radio, cât și la tv au început să mă scoată din sărite. De aproape 30 de ani aud aceleași clișee, care se suprapun cu cele dinainte de '89 și la care devenisem imun. 

                                                                    Aud că la Iași ploile și-au făcut de cap, mai ieri, canalizarea orașului fiind depășită de către debite uriașe. La fel niște oameni necăjiți se plângeau că de 30 de ani ei nu au mai avut inundații ca acestea, care le-au luat bruma de agoniseală... Și tot așa văicăreli să ne auzim și să ne vedem la tv până vor trece toate nenorocirile și apoi uităm până la următorul episod. 

                                                                     Acum și mai înainte, îmi aduc aminte de cursul de canalizări studiat în facultate. Atunci ne întrebam la ce mai facem și noi acest curs când există o facultate de specialitate. Cei care alcătuiau programa analitică de studiu, știau ei de ce. Nu toți ajungeam să facem specialitatea de bază și mai practicam și specialități adiacente.
                         
                                                                      Or, azi ce se întâmplă ? Vrea cineva să facă o canalizare, nu prea văd cine ar putea să o facă. Desigur, mi-ar zice unii că sunt unii pe lângă conducerea județelor care s-ar pricepe, însă eu nu văd nimic. Ascult rezultatele lor din mass-media. Proiectarea unei rețele de canalizare, aș spune, că se face de către primar din pix așa cum a auzit el de la mămica, tăticul sau bunicul lui. Merge și așa că, doar români suntem și știm să ne lăudăm. Când se va da de dracu', vom vedea atunci ce vom face.

                                                                     La proiectarea unei canalizări trebuie avute în vedere o serie întreagă de date statistice, care în final vor conduce la dimensionarea rețelei în cauză. Dar, aici la fel ca în proiectarea construcțiilor rezistente la cutremure factorul decident este politic. Orice, ca de altfel totul, costă. Și dacă te zgârcești la niște bani în plus acum, vei pierde însutit mai târziu. Ce înseamnă 30 de ani în durata de exploatare a unei rețele de canalizare corect proiectată? Nimic ! Important sunt pentru o viață de om și atât. Cei care sunt pe sus ar trebui să mai asculte și de ăia mai mici; așa e înțelept.

                                                                     Cum nu prea sunt șanse ca vremea să se schimbe, cei din mass-media pot să mai tragă la xeros un rând de știri similare cu cele din prezent, iar noi să sperăm că ne vom întoarce pe calea cea bună.


----------- mihaibrebu@hotmail.com