miercuri, 2 martie 2016

EUROPA VERDE

de Mihai G. Tănase 







                                                          N-au trecut nici patru zile și au apărut noi informații la radio. Despre ce credeți ? Despre lostriță ! Peștele ăsta, în cel mai scurt timp, va deveni un simbol național sau în cel mai rău caz o metodă mnemotehnică. Tot e bine, folosește la ceva!

                                                                 Ce s-au mai gândit universitarii ? Dacă până acum i-am stricat habitatul lostriței, de acum încolo îi vom crea condiții artificiale de dezvoltare ("numai că, nu știu cum o va întreba și pe ea, dacă îi va convine" - ăsta va fi alt subiect de studiu). Chiar s-a mai spus că, o să mai auzim și alte noutăți despre lostriță, cât de curând.

                                                              Această știre, cred că deja, a intrat in derizoriu. Cel mai mult i-ar fi fost utilă, ca inspirație, lui Mircea Crișan, dacă acesta mai trăia. Ar fi înlocuit celebrul monolog despre casravete cu cel al lostriței.
                                                                 [Mircea Crișan, cand era elev, s-a prezentat la examenul de Botanică. El nu învățase decât un singur subiect: Castravetele. Orice îl întreba profesorul el o tot întorcea si ajungea la castravete: Castravetele este verde, contine 98% apă, face parte din familia cucurbitaceelor etc. etc. Modul in care spunea monologul la radio era ceva extraordinar, nu puteai să te mai opresti din râs... Așa am reușit sa rețin si astăzi, de la Mircea Crișan nu de la profesorul de Botanică, din ce familie face parte castravetele: "a cucurbitaceelor".]

                                                            Daca tot o să mai primim informații la radio despre lostriță, sunt convins că, in viitorul apropiat (sau chiar mai îndepărtat), cand vom auzi cuvântul "lostriță", automat, vom știi familia din care face parte lostrița: a salmonidelor !

                                                     S-ar putea mâine să învăț, ascultând Bună dimineața România, o noua metoda mnemotehnica. Hai că trecem și la matematica !






------------------------   mihaibrebu@hotmail.com