miercuri, 24 august 2016

CE VĂD ÎN URME

Cutremurul din 24 Aug. 2016,
Perugia, Italia
(Imagine internet)
Perugia, Italia - 24 Aug. 2016
(Imagine Internet)












                                                                       de Mihai G. Tănase  
                             


                                                         

                                                                                  Azi-dimineață aud la Știrile de la ora 7:00 la Radio România Actualități: La ora 3 și 36 minute în regiunea Perugia, Italia, s-a produs un cutremur de pământ de magnitudine 7,2. Și gata ! Am tresărit. Un cutremur identic ca mărime cu cel produs la noi în 1977. Nu se poate dom'le, așa fără nicio explicație suplimentară să se treacă mai departe cu știrile. Un cutremur de așa mărime face prăpăd...

                                                                                    Pe la ora 8:30 deschid televizorul și urmăresc știrile pe mai multe canale tv. Mă lămuresc. Cutremurul care s-a produs a avut magnitudinea (nu intensitatea seismică) 6,2 pe scara Richter, cutremur de suprafață cu adâncimea hipocentrului la aprox. 10 km și numărul de victime în jur de 45, până pe la ora 14:00. Numărul este în creștere, întrucât cei dați dispăruți sunt în jur de 150. O localitate complet distrusă. Nu-mi vine să cred că, un cutremur de așa mărime are așa urmări și încep să analizez imaginile. Nu m-am luat după comentatorii de la tv, întrucât aceștia erau de profesii care nu aveau cel puțin tangență cu ingineria seismică, erau niște amatori care-și dădeau cu părerea, să impresioneze... povestitori !

                                                                                       Localitatea complet distrusă arată dezolant... Niște mușuroaie de moloz în loc de case, dar din loc în loc mai apar și resturi de case ca în imaginile arătate mai sus. Acestea au rămas în picioare, deoarece perioada proprie de vibrație nu a fost egală cu perioada dominantă a terenului de fundație (din întâmplare sau din noroc). Evident că, acestea nu mai pot fi recondiționate și vor fi demolate. 

                                                                                 Dacă ne uităm pe un tabel al gradelor de intensitate seismică, la noi, cutremurul din Italia nu a avut mai mult de 7 - 7,5 grade intensitate. Ori, pentru această intensitate a cutremurului, în zona epicentrală unde s-au prăbușit toate construcțiile - localitatea Amatrice, nu avea voie să cadă vreuna, ci numai să se producă unele avarii la elementele structurale. Cum se poate ușor vedea din imagini, casele (P, P + I, II) au fost construite din materiale slab calitativ și ceea ce este de reținut că, nu au fost ridicate într-un sistem constructiv adecvat și nimeni nu a ținut seama de realizarea unei structuri de rezistență, cât de cât. Stâlpi nu, planșee rezistente nu, centuri nu... ci numai ziduri și planșee de lemn. În această situație nu mă miră că s-a întâmplat ce s-a întâmplat.

                                                                Eu nu pot să înțeleg cum s-a ajuns în această stare, deoarece italienii s-au mai confruntat cu astfel de cutremure și pierderi de vieți omenești încă din 1915, în această regiune. Acum poate vor trage învățămintele necesare și asta este valabil și pentru alte case asemănătoare. 

                                                                             Dumnezeu să-i odihnească pe cei care și-au găsit sfârșitul în tragedie !





---------------------------  mihaibrebu@hotmail.com