luni, 17 mai 2021

LORDUL REYLEIGH LA PRIMĂRIA CAPITALEI

de Mihai G. Tănase 





                                                      Titlul nu are absolut nicio legătură cu primarul actual al Capitalei. Nu este nicio metaforă sau vreo insinuare. Este descrierea unei probleme tehnice la care am fost „cooptat” să o rezolv în legătură cu clădirea în care se află sediul Primăriei Municipiului București. 

                                                             În 2014 am scris un articol intitulat: Lordul Rayleigh la București. După ceva vreme am văzut că acest articol avea un număr foarte mic de vizualizări, în comparație cu altele. De ce ? Acest articol l-am tratat dintr-o perspectivă tehnică și mulți cititori l-au considerat plictisitor sau chiar nu l-au înțeles. Am picat în capcana specialiștilor tv, care consideră că tot poporul român e format din oameni cunoscători ai seismologiei și specialiști în vibrații. 

                                                                Acum, încerc să las deoparte aspectul tehnic. Voi vorbi despre un caz similar și prin ce am trecut din cauza nenorocitelor de vibrații.

                                                                                        (Undele de suprafață Rayleigh sunt unde generate de către o sursă de vibrații și care devin periculoase în anumite situații pentru construcțiile din vecinătatea sursei. Aceste unde au fost denumite după numele fizicianului care le-a evidențiat: Rayleigh.)

                                                                                      Prin anul 1986 primarul și prim-secretarul de partid al Bucureștiului era un general de armată.

                                                                  Stând la o șuetă cu un inginer din Inspectoratul Generalde Stat în Construcții îmi zice: Măi tată, primarul e speriat rău de tot când își bea cafeaua. De ce ? Păi trec troleibuzele pe bulevard și sunt așa de mari vibrațiile, că-i tremură cafeaua în ceașcă și crede că e cutremur. Nouă ani de la cutremur, te obsedează încă ! N-am de lucru și-i zic: I-o rezolv eu, cu niște condiții minore. Ia spune ! Clădirea o izolez pasiv față de undele Rayleigh, printr-un șanț în trotuarul din fața primăriei, îl umplu cu ce trebuie și apoi îl acopăr. Nimeni nu știe ce este dedesubt și l-am scăpat pe primar de valurile din cafea. Toată lucrarea nu trece de jumătate de milion de lei, o scara de bloc p+4, adică mai nimic. Dar, vreau facilitate totală la publicarea articolelor în legătură cu lucrările și o Dacie 1410, gratuit.  Tu ești nebun ! Păi ce noi suntem în occident ? Voi vorbi cu primarul și te va obliga să o faci !  Am plecat de la serviciu cam abătut. Peste noapte îmi vine ideea. 

                                                                     A doua zi, după 12, mă întâlnesc cu omul: ai vorbit cu primarul ? Nu ! Fii atent ce-i spun primarului când mă va chema: Tov. Prim, acest individ face bășcălie de dv. Unde s-a mai făcut așa ceva ? Și cât este el de primar, va pricepe și tu vei da de dracu' ! S-a supărat și a plecat.

                                                                           Din câte am auzit eu, clădirea primăriei a fost în consolidare. Sunt curios dacă au rezolvat-o cu dl Rayleigh și cu cafeaua primarului. Înclin să cred că nu !



---------------- mihaibrebu@hotmail.com