marți, 30 august 2016

IMPOSTORII

de Mihai G. Tănase  




                                                        Au trecut șase zile de la nenorocirea care s-a abătut asupra Italiei și sunt atât de stresat încât cred că, am trăit aceste zile împreună cu sinistrații. Nu mă întreb de ce, pentru că am răspunsul extrem de clar. Mi-ar fi plăcut să încep acest articol parafrazându-l pe Marx: „Impostori din toate țările, uniți-vă !”. Da, uniți-vă în prostie și ignoranță, pentru că asta faceți. Canale tv cu pretenții de lideri în domeniu lor, afiliate (?) la alte canale internaționale, nu mai contenesc cu intoxicarea și denaturarea realității obiective (îmi pare rău că, folosesc acest termen din Socialismul științific și istoric, dar se potrivește de minune). Atât în jurnalele de știri de la orele fixe, pe parcursul unei zile, cât și la alte emisiuni difuzate la ore de maximă audiență diverși indivizi invitați, care nu au nici în clin nici în mânecă cu problemele Ingineriei seismice debitează tot felul de elucubrații, care în final vin să smintească pe bietul telespectator.

                                                            Nu realizează nimeni (din televiziuni) că se încurcă grosolan borcanele, adică nu se cunoaște de unde și până unde se întinde domeniul unei discipline și unde începe alta. (Nu se cunoaște pentru că ei sunt din televiziune, nu sunt specialiști pe problemele discutate și fac corp comun cu impostorii; trebuie să-și justifice existența pe post, pe funcție.)

                                                             Deoarece problemele în cauză sunt de Inginerie seismică le amestecă (cu voie sau fără voie) cu cele de Seismologie, întrucât sunt mai palpabile. Palpabile, dacă ai cunoștințe în acest domeniu, dar s-a văzut că nu au nici ei, nici invitații lor. Încurcă lucrurile de așa natură că, dacă le dai crezare ești asigurat de zile bune de insomnie.

                                                                           În momentul abordării unei astfel de discuții trebuia explicat clar, de la început, să priceapă tot omul căruia te adresezi și să stabilești termenii în care se vor face dezbaterile. Ori, dacă întrebam pe invitați (cu excepția a doi sau trei) ce este aia dom'le magnitudinea cutremurului, cu toată sinceritatea pot spune că, habar nu aveau și nu au. Ce să mai spun de obiectul celor două discipline, Ingineria seismică și Seismologia: tufă de Veneția ! (tot suntem la discuții despre Italia).

                                                                     Ce mi s-a părut mai deranjant a fost expunerea unor autentici specialiști care au discutat în jargon: despre accelerații, despre spectrele de răspuns seismic etc. Ce să înțeleagă omul ? Aiureli peste aiureli !  Ba mai mult, alt specialist  a afirmat că, a fost o organizare excelentă în îndepărtarea consecințelor cutremurului de la noi, în 1977. Au știut tovarășii cum să o facă ! Au știut pe dracu' ! Și dacă se întâmplă și la noi acum un cutremur nu suntem pregătiți deloc și făcea bășcălie de stat... (Nen'su Nicu îl aresta de pe scaun, nu la ieșire ).

                                                                      Mărimea unui cutremur nu se stabilește după numărul de victime. Ea se determină științific cu ajutorul aparaturii și rezultă magnitudinea M.  Această valoare este necesară (seismologilor, nu inginerilor constructori) pentru a se putea compara mărimea energiilor seismice a două sau mai multe cutremure pe Globul Pământesc.
Inginerii constructori proiectează clădirile din punct de vedere antiseismic după scara intensității seismice a locului - amplasamentul construcției (ale efectelor și nu ale magnitudinilor). Cred că, acum, v-am zăpăcit eu de cap ! 

                                                                      Mi-ar face plăcere să-mi lăsați un comentariu și vă asigur că vă voi răspunde prompt, pe înțelesul tuturor.

                                                 Nu sunt un impostor !

 


-------------------------   mihaibrebu@hotmail.com