vineri, 26 iunie 2015

ZIUA TRICOLORULUI

de Mihai G. Tănase

                                       






                                             Azi este ziua Tricolorului României, zi pe care o sărbătorim din 1998. O sărbătoare plină de ceremonii de tot felul și în special militare. Evenimente frumoase și înălțătoare, pline de fast.

                                                   Anul acesta locul principal de marcare a zilei a fost Miercurea Ciuc. La ceremonia respectivă au participat oficialitățile române, de cel mai înalt rang: Primul ministru (interimar) și ministrul Apărării. De asemenea, au participat și înalte fețe bisericești. De-a lungul anilor a existat o diarhie între stat și biserică, lucru ce vine să întărească originile creștin-ortodoxe ale românilor. S-au prezentat onoruri, s-a înălțat drapelul în acordurile imnului de stat și s-a defilat. O manifestare frumoasă și reușită. Totul a durat circa 30 de minute.

                                                     Președintele României este plecat în străinătate și deci nu a putut să participe, dar a transmis un mesaj cu această ocazie către români (s-a comunicat pe posturile tv de știri, iar postul național nu a considerat că este necesar să transmită ceremonia de la Miercurea Ciuc). Cam la fel a făcut și fostul președinte Băsescu.

                                                           După terminarea transmisiunii în direct am intrat pe net să văd mesajele. Ce constat ? Aceste mesaje au fost postate pe Facebook. Eu nu înțeleg cum Facebook-ul este un mijloc de comunicare în mase ! Acesta este bun numai pentru acea parte a populației care deține instrumente ce poate să acceseze internetul. Dar, dacă stau și privesc la perioada trecută recentă, parcă ar fi normal: comunicarea, care ar trebui să fie oficială și directă, se face pe Facebook între persoanele oficiale ale statului. Probabil că, asta este calea naturală și la modă. Nu am studii de diplomație sau de politică elevată și-mi prezint scuze pentru cazul în care am înțeles distorsionat lucrurile și rămân recunoscător acelora care îmi va arăta „calea cea dreaptă”.

                                                                La final, nu pot să spun decât „La mulți ani” tuturor !






------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com