duminică, 14 octombrie 2018

MEMENTO MORI

de Mihai G. Tănase 







                                                    Zilele acestea are loc în București un exercițiu de simularea intervenției la urmările unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter. După cum este prezentat în mass-media și cum este lămurită populația de rostul acestui exercițiu mie mi-se pare nu tocmai potrivită și am să mă explic.

                                                            Aveam un coleg de serviciu, care fusese cadru militar, și-mi povestea despre un ordin de călugări al cărui salut era: memento mori. Din câte am putut să înțeleg atunci, acest ordin de călugări funcționa în Apus (înainte de marea schismă dintre cele două biserici) și era un ordin destul de fundamentalist, cu toate că Biserica Ortodoxă nu acceptă astfel de atitudini. Dar, nu aceasta este problema în contextul de față, ci salutul lor. Tot salutându-se zi de zi, ori de câte ori se întâlneau doi călugări, obsesia morții devenea o realitate și în mod mecanic executau, fără șovăire, tot ce li se spunea.

Practica asta am întâlnit-o și în Școala militară: făceam același lucru de n ori, care devenea enervant dacă-ți puneai întrebarea, de ce ? Odată, am întrebat un ofițer care-i scopul. Tovarășe elev, în momentul în care te afli pe front cu inamicul în față de frică, de teamă sau din alte motive uiți sau nu mai ești capabil să te aperi și atunci vei acționa din instinct; dacă ai exersat acum, atunci vei reacționa cum trebuie. Deci, memento mori  al călugărilor !

                                                  Exercițiu de față cu cutremurul, presupun că, ar avea vreun efect dacă s-ar repeta de vreo n ori. Oricum, explicațiile date pe canalele tv au fost făcute de persoane cu pregătire de: medic, avocat sau meteorolog; așa cum au crezut ele, fără justificări științifice cât de cât. Ce m-a frapat a fost că, nu am văzut vreun cadru universitar de specialitate. Asta nu e treabă de stat la taifas și lumea să se uite la televizor ! Dacă, cineva mă întreba pe mine cum e bine să pregătim populația să reacționeze în urma unui cutremur mare, zic că ar fi fost mai indicat să aplicăm salutul călugărilor adică, periodic, să se dea pe post zgomotul însoțit de imagini al prăbușirii de construcții, înregistrate cu ocazia unor cutremure mari care s-au întâmplat. Și nu cred că, atunci mai era cineva care să privească cu indiferență sau lasă că nu vine cutremurul, cât trăiesc eu. Avea ceva de învățat din memento mori al călugărilor !


     --------------- mihaibrebu@hotmail.com