miercuri, 28 decembrie 2016

IAR ÎN VRANCEA

Seismogramă
(Imagine Internet)







                                         de Mihai G. Tănase  





                                                                            




                                                    La ora 5:00 când mă trezesc primul lucru pe care-l fac este să verific telefonul mobil. În această dimineață găsesc un sms de la un amic, transmis la ora 1:30 : Ai simțit cutremurul ? Crezând, pe moment, că este o glumă i-am răspuns: L-am simțit pe ăla de la Cotroceni, de ieri, cu neacceptarea premierului propus de Coaliție. Intru pe Net: pe Mediafax și Agerpres. Ce să vezi ? Chestiuni interesante: Hai că ziua începe bine! Cum se poate observa din imaginea de mai sus, seismograma este una de arhivă (pusă de sanki!) , să dea bine. La ora 1:20 s-a produs în Vrancea un cutremur la adâncimea de 97 km, având magnitudinea de 5,2. Peste 1,5h, se face un update: Cutremurul a fost la 97,5 km cu magnitudinea de 5,4. Deschid aparatul de radio și ce aud ? Cutremurul a avut o magnitudine de 5,3 (nici la radio, nici pe net nu s-a mai specificat scara magnitudinilor Richter, pentru că, acum, suntem un popor de specialiști într-ale cutremurelor, dom'le ce dracu'!). Deci, băieții au făcut media: aurea mediocritas ! Bun și așa. Dar, acum n-au mai zis nimic despre intensitatea cutremurului la București sau prin altă parte, probabil a fost noapte și n-au putut să o determine !  Ce să mai iau acum explicațiile cum este cu scăderea exponențială a energiei față de hipocentru (pardon, de epicentru, că așa știu specialiștii!), cu stratificația Pământului și efectele unui cutremur cum se apreciază etc. etc. Sunt lucruri cunoscute !  Ce nu prea pricep eu sunt alte aspecte. Cine este interesat să zgândărească lumea cu chestiuni care nu sunt de interes general ? Nu spun că, activitatea seismică a României este un lucru neglijabil, din contră. Însă, această difuzare de știri incompatibilă cu realitatea nu face deloc bine.

                                                         Înainte, pe timpul Omului, nu se făceau publice decât acele evenimente care aveau o anumită mărime. Ele se comunicau pe circuit închis și care erau de difuzat se difuzau, care nu, nu. Erau numai pentru specialiști. Ce era rău ? Nu toți avem un grad de cunoaștere și apreciere adecvat. 

                                                                   Părerea mea ar fi să mai citim din Biblie (încă o dată, dacă n-am reținut) ceea ce a spus sf. Pavel: Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos !

--------- mihaibrebu@hotmail.com