luni, 9 noiembrie 2015

SFATURI PERTINENTE

de Mihai G. Tănase



                                                                                       Moto
                                                                                Facerea, Cap.XI. 1-9




                                                           Nu trebuie să stai prea mult și să cauți explicații la lucrurile în desfășurare. Este suficient, când și când, să-ți faci timp la început de zi și să asculți emisiunea Bună dimineața, România. Această emisiune, pe zi ce trece a devenit o tribună de lansare și îndemn a tinerilor, cam ce ar trebui să facă pentru a reuși în viață. Lucru „extraordinar de interesant”, în contextul actual ! 

                                                         Acum vreo zece zile, un reporter din Mehedinți transmitea un reoprtaj despre o absolventă a Facultății de Drept, care a renunțat la cariera juridică (de parcă ar fi fost ministrul Justiției) și și-a deschis o afacere proprie, în comuna natală. A strâns vreo șapte, opt babe - „specialiste în broderie” și a încropit un atelier de confecționat ii. A ajuns să aibă contracte prin „străinătățuri” și era foarte mândră de realizări. A crescut PIB-ul cu ceva procente !


                                                             Astăzi, un alt reportaj asemănător din județul Sălaj, nu despre ii, ci despre oi. Un tânăr absolvent inginer a renunțat la inginerie și a început să practice oieritul. Meserie din moși-strămoși practicată și de către părinții săi, care-i mai dau câte o mână de ajutor la nevoie. 

                                                               Îmi pun întrebările: La ce bun acești oameni au ocupat, în zadar, locul altora la universitate ? Nu au cheltuit din resursele statului, chiar dacă și-au plătit singuri taxele de școlarizare ? Aceste preocupări (după studii) puteau să le practice fără studii superioare. Nu o să stea acum dom' inginer să așeze în matrice oile când le dă la ușă, pentru muls; iar d-na avocat să schimbe roba cu ia, în tribunale !

                                                                 Sunt curios dacă, mâine voi auzi la Radio România Actualități un reportaj despre tinerii cărora li s-au ocupat locurile la universitate practicând și ei, în mod justificat, aceleași meserii. Să vezi ce inflație de specialiști în artizanat, oierit etc !


------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com