sâmbătă, 12 ianuarie 2019

MEDICII REZIDENȚI

de Mihai G. Tănase 






                                                                                               Moto:

                                                                                            Deut. 25.4
                                                          Să nu legi gura boului, care treieră grâul.



                                                      Am văzut la Știrile unui canal tv o știre extraordinară: Mi-am adus aminte de romanul Desculț al lui Zaharia Stancu și de Vechiul Testament. Mi-a venit să râd și să plâng concomitent.

                                                       Am avut o soră care a fost medic de interne la un spital din provincie și ca majoritatea medicilor făcea gărzi. Uneori, din întâmplare, mă duceam în vizită la ea. Mai tot timpul și-l petrecea în spital și din acest motiv mergeam la spital să mai stăm de vorbă. Odată, s-a întâmplat să vină de la bucătărie cineva cu o tavă cu mâncare și să-i ceară să guste mâncarea (urma servirea mesei bolnavilor). Eu, curios, am întrebat-o pentru ce este acest ritual. Ea mi-a răspuns că așa prevede regulamentul, ca medicul de gardă să-și dea avizul asupra mâncării (să nu se întâmple alte probleme determinate de calitatea alimentelor). Hai să mai vorbim că mănânc pe urmă...

                                                              Care este știrea extraordinară, azi, la tv ? Ministerul Sănătății a suspendat masa medicilor rezidenți, atunci când aceștia fac de gardă. Adică, numai să o guste dar să nu și mănânce ! Râsul dracului ! De ce ? Medicul rezident are o sumă de vreo două sute și ceva de lei alocată pentru hrană și să mănânce din ea ! Auzi dom'le ce economii face ministerul pe întreg sistemul de sănătate; să înnebunești, nu alta. Am ajuns cu câteva mii de ani înainte de Iisus Hristos, când Moise a scris cartea a cincea: Deuteronomul; iar mai pe înțelesul nostru Zaharia Stancu povestea în romanul Desculț  cum boierii puneau botniță țăranilor să nu mănânce vreo boabă de strugure... Nu este același lucru cu gândirea luminată a celor de la Ministerul Sănătății ?  Și ne mai întrebăm de ce o întind afară medicii tineri.

                                                                 Eu sper ca Ministerul Sănătății să aibă mintea românului cea de pe urmă și să renunțe la prostia asta, numai cu gustatul... Că-ți vine să te crucești, nu ?



----------------  mihaibrebu@hotmail.com