sâmbătă, 16 iunie 2018

DEZVOLTATORUL

de Mihai G. Tănase






                                                          La începuturile explorării într-ale calculatorului găseam pe la unele setări, termenul de Dezvoltator și trebuie să recunosc că, mi-a luat ceva timp să mă lămuresc de unde apare această noțiune, oarecum, ciudată. Tot de la corcirea limbii și vrând nevrând s-a impus în vocabular, cum s-a întâmplat cu o sumedenie de cuvinte. Dar să trecem peste acest aspect.

                                                                 Azi a apărut în mass-media o știre nu chiar impresionantă, dar îndeajuns să te pună pe gânduri: în mijlocul cui trăim și cine mai face câte ceva, dacă mai face.

                                                                    În ultima perioadă vremea a avut un grad mare de instabilitate cu fenomene meteo extreme.

                                                                         Acum, vine și știrea cu pricina. La Craiova s-a produs o alunecare de teren datorită terenului nisipos și ploilor însemnate cantitativ, într-o zonă rezidențială, cu pagube însemnate, dar din fericire fără victime omenești. Au arătat momentul, înregistrat de camerele de luat vederi. Păi, una s-a arătat și alta s-a spus. S-a luat un interviu dezvoltatorului, care s-a apărat prin neștiință. După părerea mea ori era tâmpit, ori era nărod - ca să mă exprim în termenii locali. Ce a spus omul ? Adică dezvoltatorul ! „Accidentul produs a fost cauzat de căderile masive de apă și o să ia măsuri de remediere. Totul a fost perfect executat, certificat și de către Inspectoratul de Stat în Construcții.” Cum dracu' a fost perfect, dacă s-a întâmplat o asemenea nenorocire ? După câte am înțeles în momentul expunerii nu era vorba de nicio alunecare de teren, ci de o prăbușire de teren din imediata vecinătate a unui bloc de locuințe. Unde există în Craiova o diferență de nivel care ar putea să contribuie la o alunecare de teren? Dar cum se fac tot felul de confuzii în ceea ce privesc termenii tehnici (destul de des folosiți greșit și în politică), merge și aici. Nimeni nu mai observă. Exemplific: Pilon în loc de pilot sau stâlp. Pilonul este acea bară verticală, ancorată cu cabluri la 120 grade, în plan. (Antenele radio de la Tâncăbești) Pilotul este elementul din beton armat sau lemn, bătut în pământ și care suportă o construcție, când terenul de fundare nu se află către suprafața terenului. Stâlpul este elementul supus la compresiune, dezvoltat pe verticală. Stâlpii de la un pod se numesc pile, nu piloni. În politică, adesea și fără restricții se folosesc propoziții de tipul: Cutare lucru este un pilon de rezistență al societății etc. Or, pilonul nu poate rezista la compresiune, el fiind sprijinit de către alte elemente. Lingviștii ar trebui să-și facă treaba și să lămurească termenii, să putem să comunicăm corect.

                                                                       Întorcându-mă la dezvoltator, dacă se uita puțin la parabola din Evanghelia după Matei Casa zidită pe stâncă,  înțelegea ușor de la IH cum este cu construcția fundată pe nisip și cea pe stâncă și nu mai debita aiurelile care s-au vrut explicații. Dar vorba populară: de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere! 


----------- mihaibrebu@hotmail.com