miercuri, 8 februarie 2023

LA TV VORBE DE CLACĂ (Țara arde și baba se piaptănă)

de Mihai G. Tănase   




                                                Luni 6 februarie 2023, ora locală 4:17, s-a produs un seism de M = 7,8 pe scara Richter, la 34 km vest de Antep (Gaziantep), Turcia. Pagube materiale enorme și până la această oră peste 11.000 de victime raportate în Turcia și Siria.

                                                      Acest eveniment nefast a picat ca o mană cerească pentru unele canale de știri tv din România.

                                                                Și ca să nu-și iasă din tipicul propriu au început difuzarea de emisiuni în stilul propriu: Invitați de profesie pestriță cu logoreea specifică, care își dau cu părerea după mintea fiecăruia. Problema de bază fiind ce legătură există între cutremurele din Turcia și cele de la noi; cele produse concomitent. Și de aici discuții interminabile și fără fundament. Mă întreb ca și altădată: Nu se putea invita un cadru de specialitate de la Universitatea Tehnică de Construcții ? Se putea pune lucrurile în ordine cât de cât, în limita timpului alocat. Dar nu ! Se discută despre viitor, ce facem cu construcțiile neconsolidate, devenite precare în urma cutremurului din 1977 și tot felul de probleme tehnice care nu sunt clare cum se vor rezolva. Cum să înțelegi ceva de la cineva care nu știe contextul discuției ? Sunt probleme specifice care pot fi lămurite numai de către specialiști; altfel numai panică și angoase.

                                                                           La un moment dat intră în direct și prefectul capitalei și-și spune părerea cu privire la construcțiile neconsolidate: aproape integral ce am scris eu în 2016, în articolul Nodul Gordian.

                                                                                                        Eu aș pune următoarea întrebare: Cum se face că, în țări precum Japonia sau California nu se prăbușesc construcțiile (cu mult mai înalte) în urma unor seisme similare celor din Turcia sau de prin alte părți ? Cred că ați ghicit ! 


                                                                              Cât despre discuțiile pe tema seismelor de la tv m-am săturat să le mai ascult.


    Vă rog să-mi lăsați un comentariu.



             --------------- mihaibrebu@hotmail.com