sâmbătă, 29 iunie 2019

ATÂT PUTEM

de Mihai G. Tănase 






                                                        Trecem printr-o perioadă nu tocmai fericită. Canicula alternează cu ploi și vijelii. Mai prin toată țara se întâmplă fenomene extreme cu consecințe grave asupra omului. Este de discutat dacă aceste fenomene nu au mai avut loc și altădată. Se pare că specialiștii în domeniu au de mâncat o pâine albă, sprijiniți și de unele canale tv, care vor să facă rating pe seama nenorocirii bieților oameni. Dar acest lucru nu mă impresionează, chiar dacă uneori le prezintă într-un mod hilar. Hai să zicem că nu este treaba mea; dar știrile repetate sub forma prostiei omenești mă enervează la culme.

                                                              Voi da numai două exemple: ce se întâmplă cu canalizarea localităților (acolo unde există...) care nu a mai făcut față și de ce tot aud că, în cutare oraș acoperișul unui bloc a fost smuls de vânt sau izolația termoizolatoare de anvelopare a unui bloc așișderea.

                                                                Când se proiectează o rețea de canalizare într-o localitate, aceasta nu se face de către cizmari, croitori sau alte profesii ale industriei ușoare, ea se face de către ingineri de specialitate. Ipotezele de calcul pentru dimensionarea rețelei de canalizare se consideră pe baze statistice (ce se cunoaște până la data prezentă: ploi, ape menajere; și cam ce o să fie în viitor). Acum intervine politicul din vremea respectivă, în sensul că se tot micșorează frecvența apariției unor fenomene excepționale. De ce ? Foarte simplu. Pentru că ar rezulta secțiuni mari ale tubulaturii de canalizare și asta implicit ar duce la costuri importante. Nu ne permite economia !? Așa că, lasă, nu se întâmplă acum și când o fi vedem noi.  „Și acum vedem !”

                                                                                          Văd la televizor șarpante de acoperiș căzute la întâmplare, în urma unor vijelii. Nu sunt cinic, dar îmi vine să râd. Cine a determinat aceasta ? Ori proiectantul, ori executantul. Toate cosoroabele din lemn (să le zicem grinzi  care reazemă continuu pe perimetrul ultimului nivel) trebuie să fie ancorate de structura blocului, prin bare (mustăți) de fier-beton lăsate la turnare. Ori aceasta nu se întâmplă. Merge și așa ! Și merge până se prăbușește. Nu ar trebui să fie trași la răspundere vinovații ? Dar, nu răspunde nimeni. Organele de supraveghere tehnică nu se sesizează pentru n motive. Mâine o să fie vreme bună !                                                                 Atunci când se face anveloparea unui bloc pentru a-i micșora capacitatea de pierdere a căldurii pe timpul iernii și a-i mări gradul de confort pe timpul verii, se procedează la realizarea unor strate termoizolatoare la pereții exteriori. În multe din cazuri nu se respectă procesul tehnologic, în ceea ce privește ancorarea acestor strate de pereții existenți și vedem ce se întâmplă... la televizor ! Și iar nu răspunde nimeni, pentru că avem bani...

                                                                     Eu cred că, ar trebui desființat televizorul !



--------------- mihaibrebu@hotmail.com