joi, 12 martie 2015

SĂ NU TE MIRI DE NIMIC

de Mihai G. Tănase  





                                                   Strămoșii noștri latini aveau acest dicton. Nu de puține ori mi-am pus întrebarea, ce suport real are acesta și constat că mare dreptate aveau latinii.

                                                       Cum dom'le să trăim în nepăsare totală ? Să nu ne mai intereseze nimic ? Să meargă lucrurile în voia lor, iar noi să ne uităm la ele nepăsători ? Nu se poate...

                                                        Aceste întrebări au apărut la ceva vreme după ce am m-am lămurit cum este cu postările în Google. Dintr-un punct de vedere acest „site” imens pare a fi o binefacere, dar în același timp aduce mai mult rău: ești atenționat că îți aparține tot ce postezi și ai liberă exprimare. Fără nicio discriminare, toată lumea, practic, are acestă posibilitate de a se exprima fiecare în felul lui. Problema devine „dificilă” în momentul în care citești: nimeni nu poate să garanteze veridicitatea textului, pentru că interpretarea se face după priceperea cititorului.

                                                               Dar cum a spus Seneca: Lung e drumul prin învățătură, simplu și eficace prin exemple; să trecem la exemplificare.

                                                                   Nu de multă vreme dau peste un site, care după toate aparențele era finanțat de UE și se ocupa cu explicarea unor termeni din Seismologie. Citesc din pură curiozitate și constat niște enormități și în loc să-mi văd de treaba mea și să aplic dictonul cu pricina, mă apuc să scriu administrației site ului. Le explic cum ar trebui enunțați termenii despre care ei făceau vorbire, ca totul să fie științific și clar. Fără să mă contacteze în prealabil (și fără să înțeleagă ceva), au luat o parte din ceea ce le-am scris eu și au intercalat-o în textul lor inițial. Când am citit peste câteva zile, ce credeți că era: nuca în perete. Arăta mai rău decât înainte. Le scriu din nou, dar nesimțirea e mare. Si astăzi arată la fel. Ce va înțelege cel ce va dori să știe ?  Nimic !

                                                                    Nu aveau dreptate latinii ?




------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com