joi, 3 martie 2016

PLAGIATUL

de Mihai G. Tănase 






                                                                          Cam ce ar fi plagiatul ? De fapt ce este în sine ? Plagiatul este un furt ! Nu orice fel de furt, practicat de către delincvenții de drept comun, ci unul practicat de către "intelectuali". Unii cu clasă dom'le ! Adică, cineva scrie o lucrare științifică și pentru susținerea propriilor idei este necesar să citeze pe înaintașii săi, în cazul în care ideile acestora sunt tangente sau se intersectează cu ale sale. Ceea ce ar fi de reținut este că, citarea respectivă trebuie făcută în așa fel încât identificarea celui citat sa fie extrem de facilă. Dacă se omite acest lucru, tot ce a expus se consideră că îi aparține, ceea ce este imoral: adică s-a comis un furt intelectual. De moralitate, în special, se ocupă Biserica. Aceasta nu are un "consistoriu" și pentru plagiatori, deoarece are altele mult mai importante de facut. Până la urmă, tot oamenii apreciază dacă ai fost sau nu moral, atunci cand ți-ai scris lucrarea.
Deocamdată,  sunt niște norme legale aparente de pedepsire, într-un fel sau altul, al plagiatorului. Sunt interpretabile și cu portițe: de, oameni suntem ! Timpul le va rezolva pe toate.


                                                                          Aș avea o sugestie de făcut, pentru cei care vor, musai, un titlu științific și vor să scape de oprobriul public ("oamenii sunt răi", ce să zic !). Nu este prea morală, dar nici absolut imorală. Văd că, nu s-a sesizat nimeni până acum și merge... (Cum am spune: merge și așa, ce dracu' !)

                                                                         Metoda aș numi-o "a corcirii" sau "a juxtapunerii".

                                                                          Și ca să nu spun povești, voi relata o situație trăită. La secretariatul pentru doctoranzi de la ICB vine un tip care terminase Fizica la Universitate, că ar vrea să se înscrie la doctorat, în Termotehnică (materie ce se studiază la Facultatea de Instalații pentru Construcții) și spune că vrea să i se dea diploma de Dr.ing. Secretara îi spune că nu se poate să se înscrie, pentru că ICB nu dă astfel de diplome la cei cu studii facute la Universitate. Prin urmare, universitățile tehnice dau diplome de Dr.ing. , iar Universitatea dă diplome de Dr. în materiile care sunt în programa ei. Acum vine și poanta: Invers se poate, în raport cu ce a vrut absolventul de Universitate !
Așa că, nu vă rămâne decât să luați titlurile de pe unde puteți mai ușor și să le juxtapuneți, să le corciți. E simplu, nu ? În acest fel nu se mai bagă de seamă: care cu care... în situația în care nu vă pasă și vă simțiți confortabil.






-----------------------------------  mihaibrebu@hotmail.com