marți, 21 mai 2019

DESERVENTUL

Pompă de șapă
              (Imagine Internet)
 Pompa de șapă în activitate

                         












                                                                        
  de Mihai G. Tănase 







                                                      La blocul vecin se reface terasa. La vreo 20 m de locuința mea un utilaj face o gălăgie aparte. Mai ieri am văzut cum a fost descărcată o basculantă cu nisip, iar azi s-a trecut la treabă. Nu am înțeles la ce folosește utilajul respectiv și în special cum funcționează. Așa că am mers să fac o discuție cu persoana care lucra la acest utilaj. A încercat să mă lămurească, la nivelul ei. În câteva momente am priceput despre ce era vorba. Ceea ce m-a impresionat mai mult a fost concluzia deserventului (persoana care lucra cu utilajul): „inginerii de azi nu știu nici cât știu eu”. Oare așa să fie ?  Am deschis calculatorul și am căutat utilajul în cauză: Pompă de șapă.  Datele informative sunt relatate cu privire la caracteristicile tehnice necesare comercializării și nicidecum la principiul de funcționare. (Acesta se studiază la facultate. Dar, ca să îl pricepi trebuie să frecventezi cursurile. Ce să mai zic despre pasiune ?!)

                                                             Pe scurt. Șapa este un material de construcție alcătuită din nisip și ciment, cu sau fără adaos de apă. Se utilizează pentru eliminarea denivelărilor sau ca suport pentru alte materiale. În cazul de față, șapa se adaugă peste stratul termoizolant al terasei și este suport pentru hidroizolație. Pentru creșterea productivității muncii, șapa se realizează la nivelul solului și se ridică pneumatic cu această pompă de șapă, pe terasa blocului (blocul fiind P + 4, adică parter și patru etaje). Pompa de șapă mai are suplimentar o instalație de aer comprimat (un auto compresor) și o sursă de energie electrică. Toată treaba este făcută de către un deservent, care nu are nevoie de prea multe cunoștințe tehnice. Pompele de șapă sunt produse de către firme de utilaj tehnologic și se folosesc în domeniul execuției construcțiilor. 

                                                                Mă uit un timp la deservent și văd cum adaugă cimentul. Îl întreb despre dozaj (raportul dintre cantitatea de ciment și cantitatea de nisip) la care el îmi spune: un sac la o încărcare. Așa să fie ? Nu mă convinge ! Probabil l-a instruit cineva cum să facă să iasă bine, economic, pentru executant. Știa el ceva despre inginerii lui...




--------------- mihaibrebu@hotmail.com