miercuri, 26 decembrie 2018

CUTREMURUL DIN SICILIA ȘI SCĂRILE SEISMICE

Imagine Internet
Imagine Internet









 de Mihai G. Tănase 



                                              Nu mă surprinde seria cutremurelor ce au avut loc în perioada recentă în Sicilia. Aceste cutremure au fost determinate de activitatea vulcanului Etna, existent pe insulă. Ultimul cutremur generat de către vulcan a fost pe 26.12.2018 la ora locală 3:19 și a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter, inițială, comunicată de către Institutul de Geofizică și Vulcanologie al Italiei și care ulterior a fost stabilită la valoarea de 5,1 grade pe aceeași scară, de către geofizicienii americani. Aceste date le-am cules din mass-media românească.  Sigur că, efectele au fost pe măsura construcțiilor rezistente la seisme și ușor se poate vedea din imaginile de pe frontispiciu. Nu trebuie să fii mare inginer constructor să poți realiza ce construcții sunt acestea și nici mare mirare nu pot să producă. Peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale și multe au suferit atacuri de panică. Cam acestea au fost repercursiunile ultimului cutremur din Sicilia.

                                               Ceea ce mă uluiește pe mine este modul în care mass-media românească încearcă fără să vrea să producă un fel de sincretism; adică vrei nu vrei seismolog trebuie să te numești și specialist în construcții rezistente la seisme ar trebui să fie fiecare om care citește sau aude știrile respective. Cum să fie așa ? Am încercat, în limita posibilității și al subiectului articolului pe care l-am scris anterior, să lămuresc un lucru extrem de simplu: seismologul se ocupă cu mecanismul producerii unui cutremur până la atenuarea energiei lui, iar energia acestuia se măsoară pe scara Richter; iar inginerul constructor se ocupă cu realizarea construcțiilor rezistente la seisme și se folosește de scara intensității seismice. Așadar, cele două scări de măsurarea seismelor sunt complet diferite: prima măsoară energia din focar (și este o entitate exactă) și a doua măsoară efectele într-un punct (deci, este subiectivă).

                                                   Cum să priceapă cineva cât de grav a fost un cutremur când se amestecă scările de măsurare ? Și de aici un întreg haos. Pe românește, se amestecă măgarii cu caii ! N-ar fi mai bine să avem numai cai, sau eventual numai măgari ?


---------------- mihaibrebu@hotmail.com