sâmbătă, 8 ianuarie 2022

BURSĂ DE ELEV

de Mihai G. Tănase   





                                                                         În prima săptămână a anului acesta, mass media și-a început activitatea de bază, cu tot felul de analize  privind acordarea de către Ministerul Educației de burse elevilor, în condiții modificate.

                                                                Ce să vezi ? Supărare mare pe elevii care se considerau să ia un ban, pe nimica, de la stat. Chestia asta cu reprezentanții elevilor în consiliile profesorale o consider de-a dreptul o prostie. Cum un om cu mintea necoaptă este ascultat și mai mult îi iei în comnsiderație ceea ce debitează el, la nivelul unuia cu experiență. Mai mult am asistat la un nivel de impertinență ieșit din comun: Președintele Consiliului Național al Elevilor îl ia la întrebări, în direct la un post tv, pe Ministrul  Educației, iar acesta dialoghează  pe un ton jovial.

                                                                                       Problema în discuția contradictorie era ridicarea pragului de obținere a bursei de performanță de la nota 8,5 la 9,5, impusă de către minister. S-a mai intercalat și un interviu cu un elev (care avea un inel de argint pe degetul arător de la mâna stângă, mai mare decât al Papei) susținând în limba lui, că el face efort să învețe și are nevoie de bani. Altfel nu poate. Învață pentu mine !

                                                                                           Ziaristul Ion Cristoiu, intr-un interviu, susținea că, dacă ar fi după el pragul ar trebui ridicat la 9,9 , întrucât bursa de performanță  nu este o bursă de sărăcie.

                                                                                                Acum, o să vă relatez cum inginerul Emil Prager acorda burse de merit studenților de la Construcții, în perioada interbelică.    

                                                                                         Inginerul Prager acorda două burse de merit pe an, din beneficiul antreprizei sale. Pentru aceasta punea condiții dure de obținere și una particulară: la terminarea studiilor absolventul trebuia să lucreze cinci ani la antrepriza sa. Nu trebuia să-și amortizeze investiția în burse ? Mulți ingineri au fost bursieri Prager care au ajuns profesori universitari. Era o mândrie să lucrezi la Prager.  

                                                                                            Ce se întâmlă acum ? Personal, nu am auzit că, vreo firmă productivă să acorde vreo bursă gen Prager.  Elevul ia banii de la stat și la terminarea studiilor pleacă unde vrea el sau se angajează la privat. Adică ia din banii mei, ai tăi și îi aduce (dacă îi aduce) beneficii la unul cu care nu am nicio tangență. Asta e logică ?

                                                                                          Sunt de acord să se atribuie un singur fel de bursă: Bursa socială și atât ! 

                                                                              Cine are poftă de învățat, învață și fără bani. Condiții bune sunt destule, numai că trebuie exploatate. 
   
                                              Statul nu poate da și cap !          




     --------------- mihaibrebu@hotmail.com