duminică, 22 februarie 2015

PĂRESIMILE ȘI TELEVIZIUNEA

de Mihai G. Tănase 



                                        

                                          La ultimul recensământ (2011) efectuat în România 86,5 % din populație s-a declarat de confesiune creștin-ortodoxă.
                                                 Astăzi se lasă sec pentru postul Paștilor. Timp de șapte săptămâni credincioșii ortodocși se vor abține în mod liber consimțit de a consuma alimente de frupt. Cine a mai dat azi pe la biserică sau a urmărit postul de televiziune Trinitas tv și a ascultat omiliile respective, fără să-i fugă mintea pe la cele lumești, cu ușurință a înțeles care este rostul postului mai „aspru”, care începe mâine și cum trebuie ținut. Acesta își are originea atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament (De fapt noțiunea de post o găsim la toate popoarele și religiile). In VT se vorbește despre postul cel plăcut lui Dumnezeu, în cartea lui Isaia cap. 58, iar în NT în Evanghelia după Matei cap.4 .

                                                      Deschizând televizorul pe un post de știri, la întâmplare, nu mi-a fost mirarea mică: Două sau chiar trei doamne specialiste în arta culinară se întreceau în a sfătui telespectatorii cum să facă diverse trucuri(sic) de a înlocui produsele de frupt cu niște combinații de produse exotice (pentru cei cu dare de mână, probabil... de pe la oraș) astfel să „fenteze” postul. Aceasta se constituia într-o veritabilă reclamă comercială !  Măi oameni buni (producători tv, prezentatori și invitate) voi faceți un târg cu Dumnezeu ? Cred că, ați greșit complet când v-ați declarat la recensământ creștini-ortodocși sau vă situați în afara doctrinei creștin-ortodoxe !  Eu sunt de părere că, trebuie să mai citiți câte ceva pertinent și apoi să încurcați mințile oamenilor (ăia care sunt la fel de citiți ca și voi). 

                                                              La încheierea acestui articol nu pot să trag decât o singură concluzie, agrafonul Mântuitorului răstignit pe cruce: „Tată, iartă-i, că nu știu ce fac !”





------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com