sâmbătă, 28 aprilie 2018

CUVINTE POPULARE

de Mihai G. Tănase






                                                                     După ce am publicat articolul anterior am realizat că, nu prea m-am exprimat cum ar fi trebuit și m-am gândit să schimb puțin cheia: să nu fie necesar să citesc un curs de două trei ori, ca să-l înțeleg.

                                                             Am avut un șef simpatic (nu era nici tâmpit, nici prost, dar îi plăcea să se dea mare când venea vorba de tehnică și mai ales să facă pe boierul; el fiind dintr-un sat din județul exponenților conducerii actuale a României).

                                                                                 Plecăm la o sesizare, venită mai de sus, în care se reclama că, un zid dintre camerele unei vile de lux, din cartierul Cotroceni, nu ar fi fost realizat de grosimea prevăzută în proiect. Hai la fața locului ! Îi zic: dle inginer, problema e simplă. Suntem la parter, măsurăm șpaletul dintre două ferestre pe exteriorul clădiri și scădem suma celor două urechi (distanța dintre fereastră și zid, pe interior) și am aflat exact grosimea zidului. Ia mai zi o dată ! Și-i repet. Nu, măi băiatule ! Să vină un muncitor lipovean și să dea un diurh în zid. Băgăm ruleta prin diurh și vedem exact. Habar nu aveam ce este un diurh. Vine muncitorul și-l întreabă unde să dea gaura (muncitorul cunoștea termenul). Cum casa era complet finisată i-am zis că e păcat să facem asemenea stricăciune. La discuții asista și un locatar - profesor univ. la arhitectură, care intră în vorbă și-mi dă dreptate. Măi, voi să tăceți că eu sunt șeful ! Dă omul gaura, manual cu un șpiț, sub forma a două conuri opuse la vârf și domnul șef bagă ruleta: 25 cm fără tencuială. Conform proiectului. Ajung la birou și povestesc cum au decurs lucrurile. O jumătate de oră nimeni nu s-a oprit din râs.

                                                                 Dimineața se intra la serviciu la oara șapte. Pe la ora 8:30 , toți inginerii, plecam pe șantiere: fiecare cu treaba lui. Or, se mai întâmpla să depășim 8:30 și atunci Șeful striga la noi: Hai tigorilor pe șantier, gata ! Azi așa, mâine așa nu știam ce vrea să zică șeful cu tigorile. La alt compartiment lucra un inginer, care se apropia de pensionare și era de loc cu șeful. L-am întrebat pe el, ce zice dom'le omul ăsta cu tigorile. A început să râdă și sensul pe care l-a dat cuvântului tigoare, plauzibil de altfel și pe care nu-l găsim în DEX este: Intre cele două războaie mondiale unii tineri, prin diverse șmecherii, reușeau să scape de serviciul militar și rămânând acasă se ocupau de fetele angajate pentru căsătorie cu cei plecați la armată. 

                                                                   Niște tigori, dom'le ! Dar nu se potrivea la noi !