marți, 30 aprilie 2019

NU TREBUIE SĂ TE MIRI DE NIMIC

de Mihai G. Tănase 






                                                     Aceste cuvinte le-am auzit rostite de către un om de mare erudiție, fost academician și pe care l-am cunoscut personal. În acel moment mi s-a părut ca un fel de anomalie; dar tot el mi-a zis că acesta este un dicton al vechilor latini. Și mare dreptate a avut !

                                                            Am trăit o mică întâmplare, care ar părea nesemnificativă la prima vedere și care m-a mișcat într-un fel, dar imediat mi-am adus aminte de ce a spus academicianul în vârstă și le-am dat dracului pe toate...

                                                               La o spălătorie auto întâlnesc un om, care făcea treaba de spălarea autoturismelor. Cum instalația de spălare era cam 90 % automată, între timp, am schimbat câteva fraze cu persoana în cauză. Îmi spune despre una, despre alta și cum lucra el înainte. Înainte de a fi spălător de mașini ! Îl întreb: dar ce ai lucrat dumneata înainte ? Ce să lucrez, sunt inginer petrolist ! Rămân un pic uluit. Încep să-l întreb despre profesorii pe care i-a avut el în facultate (să mă conving că are tangență cu ingineria). Despre profesorii de la materiile comune, care se studiază de orice fel de inginer, de orice specialitate. Nu l-am întrebat despre unii mărunți, ci despre corifeii în domeniu, după cărțile pe care le-am consultat și eu la vremea respectivă. Habar nu avea, cu toate că se cunoștea că dăduse pe la facultate. Știa și reținuse materiile de umplutură privitoare la materialismul științific și dialectic. Nu l-am întrebat cum a ajuns spălător de mașini, că ar fi fost jenant pentru mine, nu pentru el.

                                                                    Ce a fost mai interesant a fost următorul aspect: La început i-am dat un „pour boir”  egal cu echivalentul a 35 % din costul manoperei oficiale. Nici mersi, nici......  Asta i se cuvenea de drept, după mintea lui de inginer. Calitatea lucrării finale cam 80 %. Deci, nu era bun nici pentru spălatul mașinii ! Poți să te întrebi cam ce muncă a prestat acest individ ca inginer petrolist ? Eu zic că, nu !

                                                                          Și iar mi-am adus aminte de academicianul cu dictonul vechilor latini. Așa trebuie să faci !




----------------  mihaibrebu@hotmail.com