marți, 27 ianuarie 2015

TELEVIZORUL ȘI CUTREMURUL


Blocul TEHNOIMPORT
după cutremurul din 4 martie 1977
(Crăpături la fațadă în formă de X)





                                              















                                           

                                    


                                                                                         de Mihai G. Tănase 

                                      
                                       Mă uit la televizor și ce observ ? De un timp, pe mai toate posturile tv de știri, din lipsă de „știri”(probabil) una, două, ne informează despre frecvența cutremurelor ce au loc în România. Și ca totul să aibă credibilitate la public, mai apare „într-un colț” câte un specialist de la INFPS pentru a confirma ce spune prezentatoarea, iar pe tot ecranul seismografele în activitate. Rău n-ar fi; dar mai există și o vorbă românească care se adeverește pe zi ce trece: ce e mult strică ! 

                                        Dacă toată populația care privește la televizor ar avea studii în domeniul Seismologiei și al Ingineriei seismice atunci, ușor, s-ar putea constata că în afara creării unei psihoze generale, mare lucru nu se spune. Eu nu pot să înțeleg cum se dau drumul la informații sensibile pe post, fără ca un specialist în domeniu să le verifice. Parcă intenționat se face așa ceva. Aici nu este vorba despre cenzură, este vorba despre știința lucrurilor serioase. Există specialiști la Universitatea Tehnică de Construcții pentru circa 75 % din informație, trebuie numai să-i contactați, domnilor producători ! Pe post apar numai oameni dintr-o singură parte. [Și in Biblie scrie: ca o judecată să fie corectă, trebuie să existe minimum doi martori.  Mat.18.16 ]

                                              De azi a început educarea populației, prin difuzarea a cinci videoclipuri: ce să faci în caz că te prinde cutremurul în casă. În susținerea acestei acțiuni l-au ales ca girant pe domnul secretar de stat Raed Arafat (bun la toate, medic de notorietate). Nu contest meritele domnului Arafat în domeniul dânsului; chiar îl apreciez.

                                                    In ceea ce privește videoclipurile pot să afirm fără reținere că, s-au cheltuit banii în zadar: Conțin sfaturi greșite și chiar neindicate într-o situație de urgență, aceea a producerii unui seism. Să ne adăpostim sub tocul ușii este o prostie mare ! Buiandrugul de deasupra ușii este puternic solicitat de către forțele tăietoare și de cele mai multe ori (sau mai mereu) cedează: apar crăpăturile în X, întrucât eforturile unitare principale depășesc rezistentele admisibile ale materialului (care este beton în cele mai multe cazuri). Acest lucru îl cunoaște orice student începător în Rezistența materialelor. Se mai spune, apoi, să stăm sub o grindă (altă aiureală) sau lângă un perete de rezistență (de unde știe badea Ion care este peretele de rezistență ? Hai să fim puțin serioși !).

                                                       Acum mă repet, am mai spus-o într-un articol precedent. Inainte ca tatăl meu să treacă în lumea celor drepti, fiind singur, mai mă duceam în vizită pe la el. Singurătate mare. L-am sfătuit să mai deschidă televizorul, să vadă ce mai e prin lume. Imi răspunde: dă-l dracului de televizor, că numai prostii spune.

                                                E cam devreme pentru mine, dar tata avea mare dreptate...



-----------------------  mihaibrebu@hotmail.com