duminică, 14 iunie 2020

SI - SISTEMUL INTERNAȚIONAL DE UNITĂȚI

de Mihai G. Tănase 






                                                                Acum un an și jumătate am scris un articol  despre modul de inscripționare al alimentelor, în ceea ce privește valoarea lor energetică și cum nu putem să facem un calcul elementar pentru a stabili necesarul de calorii așa cum îl definesc medicii nutriționiști. (Deși am avut un număr apreciabil de vizualizări nimeni nu mi-a făcut vreun comentariu. )

                                                                 Azi povestea se repetă, într-un fel. Descarc o aplicație din Google Play, în care se prezintă arderea caloriilor după efort fizic., dar ca și în cazul alimentelor totul se exprimă în Kcal. La o primă vedere observ că ceva nu este în regulă cu caloriile și încep să mă documentez. De această dată n-am mai solicitat ajutor de la UMF Târgu Mureș,  pentru că am găsit publicat un articol al doamnei Laura Ene - medic nutriționist, girat de alți medici celebri.

                                                                    Autoarea explică, pe larg, problemele de nutriție ale omului și cum se evaluaează ele. În momentul când trece la explicațiile din doneniul Fizicii, intervin confuziile, dând ca adevărate concluziile experților americani, pe care le menționează în treacăt. În Fizică nu există  două măsuri pentru același lucru: nu există calorie mică și calorie mare (Kcal) - cum spun americanii. Eu personal nu cred așa ceva. Probabil a fost o imposibilitate de a justifica aberația inscripționării alimentelor prin Kcal în loc de cal. Am parcurs întreg articolul și peste tot se face vorbire de calorii (cu toate că acestea nu mai fac parte din SI); poate că o exista un Joule mic și unul mare (tot de pe la americani?!). Apreciam în mod deosebit articolul și eram și eu lămurit, dacă se explica cum este posibil ca un peștișor marinat cu valoare energetică de 300 Kcal să țină de foame unui om cu un necesar de 2300 calorii zilnic, timp de patru luni și ceva ? (Așa scrie pe cutiile cu sardele marinată, la valoarea energetică: 300 Kcal).

                                                                     Relativ la aplicația descărcată nu pot să fac niciun fel de apreciere, pentru că realizez că aceste lacune sunt omniprezente și nu eu sunt în măsură să le îndrept.

                                                                      Articolul meu anterior, pe această temă, l-am încheiat cu: „Să mai vină una mică!”; acum îl închei cu:
                        

                                                                    Să mai vină una mare !





----------------------------   mihaibrebu@hotmail.com