vineri, 17 februarie 2017

TRENUL ȘI STUDENTUL


(Imagine Internet)






                                     de Mihai G. Tănase  

                                                                                       
                       



                                                Studenția de azi diferă din multe puncte de vederea de studenția de ieri. Sunt multe lucruri care au fost eliminate din programul de studiu, întrucât erau materii balast și nu foloseau la nimic. Aceste materii inutile erau introduse pentru formarea omului de tip nou cu o ideologie avansată. Ca să poți promova anul de studii trebuia să le tratezi și pe acestea cu aceeași seriozitate cum o făceai și la materiile principale. În afară că îți ocupai memoria cu chestiuni superflue, pierdeai o mare parte din timpul de studiu, plus oboseala inutilă. 

                                                        După '89 au apărut tot felul de universități și specializări, care nu au avut nimic în comun cu economia țării și cu necesitatea unui număr de cadre adecvate. S-au dat diplome de absolvire în prostie, numai la cine n-a vrut. Calitatea învățământului în loc să crească, mai mult a mers în jos; cam asimptotic la axa Ox. De ce ? Foarte simplu: Păi dom'le, dacă e facultate atunci prezența să fie facultativă. Și băieții și-au luat servicii, să mai scoată un ban. La facultate se merge numai la examene și vedem noi cum le trecem: așa cum am și intrat (fără examen, pe bază de dosar) că, suntem deștepți...

                                           Începând de acum circa trei ani universitățile particulare sau specializările din cadrul lor au început falimentul: Facultăți fără obiectul muncii (dar cu titlu pompos). Deci, vreo 20 de ani cadrele universitare au scos ceva parale de la oamenii deveniți studenți peste noapte. Mare parte din ei sunt angajați pe posturi care nu au ceva în comun cu specializarea obținută: vânzători comercianți prin magazinele alimentare cu studii economice sau tehnice, dealeri de produse de larg consum etc. etc. Acum, ce să mai zic, nici cu partea de specialitate nu prea stau bine. Sunt picați de pe alte planete. Și uite așa cu oamenii ăștia vrem să facem performanță: Nu se poate și gata, ne plângem degeaba. Ceea ce mă intrigă cel mai mult este mentalitatea lor: am hârtie și nu mă interesează. Primul lucru pe care-l solicită la un interviu este salariul, ce știe să facă n-are importanță.

                                                   Cam ăștia ni sunt studenții !  
                                                
                                                Guvernul României, recent instalat, s-a gândit că, n-ar fi rău să-i mai ajute pe bieții studenți din punct de vedere material: Le-a dat gratuitate la transport pe CFR (Căile Ferate Române). Foarte bine ! Dar, tinerii isteți au înțeles că, de acum încolo, pot merge brambura prin toată țara pe banii statului: vine vara și marea îi așteaptă! Azi aud la un canal tv că, doi parlamentari au amendat(sau vor să-l amendeze) actul guvernului, în sensul că transportul gratuit pe CFR să se acorde de la domiciliu la universitate. Așa mi se pare corect ! Guvernul nu are un sac de bani  fără fund. Când cineva îți întinde un deget, nu-i lua toată mâna, pentru că este un gest de mitocănie !

                                                         Rămâne să mai înțeleagă și studenții situația, să nu cadă în lipsa bunului simț.






--------------------------------  mihaibrebu@hotmail.com