luni, 4 octombrie 2021

BĂJENIA VOLUNTARĂ

de Mihai G. Tănase 




                                                        Băjenia, un cuvânt rar folosit, care își găsește locul prin evul mediu.  Ce semnifică băjenia conform DEX ? Fuga (vremelnică) temporară a unor mase din calea cotropitorilor, a persecuțiilor politice sau a asupririi. Adică, o migrațiune.

                                                            De ceva vreme am observat că, oameni cunoscuți din cele patru zări ale României, când discutăm la telefon, fiecare cu nonșalanță, spun despre copiii lor din străinătate că le-au trimis cutare lucru. Aceasta nu ar fi de mirare când în mass-media se tot discută despre un număr de circa cinci milioane de români stabiliți în străinătate; și nici această afirmație nu mi-ar părea ca nefiind la locul său, când cel de al treilea președinte postdecembrist a îndemnat populația să meargă în străinătate, dacă nu îi mai convine să trăiască în țară. Unii au luat de bună ce a spus președintele și au luat-o către apus, alții așa au hotărât ei că ar fi mai bine. Acest fenomen durează de 30 de ani și nu știu dacă se va opri vreodată. S-au născut copii în străinătate. O altă generație. În urmă cu ceva vreme se difuza un reportaj tv cu acești copii născuți în Spania, care nu știau o boabă românește și nu aveau mai mult de 12, 13 ani. Deci aceștia erau deja naturalizați. Nu mai mult de ieri, când au avut loc alegeri parlamentare în Italia au candidat peste 120 de români. Acesti români reprezintă și interesele comunităților de români stabilite în peninsulă. Românii maturi mai vin pe acasă atâta vreme cât le mai trăiesc părinții, iar copiii lor în funcție de educația pe care au primit-o.

                                                                    Migrațiuni au fost și înainte de Primul Război Mondial. În special din Transilvania. Cei mai numeroși au fost cei din Țara Făgărașului, care au emigrat în America (SUA); de unde și numele făgărășenilor de americani. Majoritatea emigranților se ocupau cu activități comune, strângeau banii și-i trimiteau în țară. Cei mai mulți nu au mai revenit. Cam tot așa se întâmplă și acum.


                                                                      Această problemă a migrațiunii este una complexă și nu sunt eu în măsură să spun cum se rezolvă, dar mă întreb: Băjenia este vremelnică (cum spune DEX-ul) sau definitivă ?



  ---------------- mihaibrebu@hotmail.com